Strategia pentru educaţie prevede că învăţământul românesc trebuie să producă, în primul rând, competitivitate. Astfel, semnatarii se angajează la ?modernizarea educaţiei în perioada 2008 - 2013, astfel încât în 2014, atunci când un nou buget al Uniunii Europene va intra în vigoare, şcoala românească să fie perfect sincronizată în realităţile şcolilor europene?.
Obiectivele pot fi atinse prin alocarea a minim 6% din PIB pentru educaţie, învăţământ obligatoriu de 10 ani şi acces neîngrădit la educaţia gratuită de 13 ani, se mai arată în document.
PSD şi-a exprimat poziţia faţă de textul remis de administraţia prezidenţială şi anunţă că vrea mai mulţi bani pentru educaţie, 7 la sută din PIB. Social-democraţii ameninţă că nu vor semna documentul, dacă cererea sa nu va fi onorată. Liderul partidului, Mircea Geoană, nu a fost însă prezent la întâlnirea cerută de şeful statului. PSD a fost reprezentat de doi vicepreşedinţi şi de şeful departamentului de educaţie al partidului.
Nici preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, nu a mers la Cotroceni. Premierul şi-a justificat absenţa prin faptul că trebuie să participe la şedinţa de guvern. Liberalii susţin, însă, că ideile cuprinse în document figurează deja în pachetul de legi de reformă a învăţământului, făcute publice de ministrul Adomniţei de mai multă vreme.
Toate partidele partidele parlamentare au participat la consultări, mai puţin PRM, care a anunţat că nu doreşte să ia parte la nicio discuţie cu preşedintele Băsescu.
Antena 3