Potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensământ din anul 2011, 16.307.004 cetățeni români sunt creștini ortodocși, ceea ce reprezintă 86,45% din populația totală declarată a țării, spun inițiatorii proiectului.
”Pentru creștinii ortodocși Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioșii romano-catolici, grecocatolici și penticostali, care, potrivit aceluiași recensământ, însumează 7,34% din populația României. Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, așa cum mai este numită în termeni populari, este unică și prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioșilor ortodocși sunt prezenți la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiția ortodoxă”, se arată în expunerea de motive.
Mai mult decât atât, Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârșită doar de Bobotează.
”Susținem cele mai sus menționate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantată la articolul nr.l8 din „Declarația Universală a Drepturilor Omului”, la articolul nr.lO din „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, la articolul nr.9 din „Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, la articolul nr.29 din „Constituția României” precum şi de „Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor” în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanța ei religioasă”, spun parlamentarii PSD.
Potrivit acestora, strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârșit Botezul Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an.
”Pentru creștinii ortodocși care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Nașterea Domnului. Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. în acest context, dată fiind importanța religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”, afirmă PSD, potrivit News.ro.
”Având în vedere cele menționate mai sus, propunem spre dezbatere şi adoptare iniţiativa legislativă pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, astfel încât zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul), sărbători deosebit de importante pentru creştinii ortodocşi, şi nu numai, să fie declarate ca zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează”, spun iniţiatorii.