Proteste în lanţ la Calea Ferată. Angajaţii de la mai multe regionale au întrerupt miercuri circulaţia trenurilor în nodurile importante de cale ferată din ţară, nemulţumiţi pentru că nu şi-au primit încă salariile, dar şi din cauza condiţiilor precare de muncă. Nu în ultimul rând, i-a nemulţumit decizia Ministerului Transporturilor de a trimite în şomaj tehnic peste 40% dintre angajaţi.
Semnalul protestelor a fost dat de ceferiştii din judeţul Gorj şi a fost reluat şi de cei din regionala Braşov care au oprit circulaţia feroviară pentru două ore. Niciun tren n-a intrat şi n-a ieşit din gara oraşului de sub Tâmpa. Harghita, Alba, Sibiu şi Iaşi au fost alte judeţe unde au avut loc protestele spontane.
E drept, acestea au durat foarte puţin. Reacţia ministerului Transporturilor a fost fermă: secretarul de stat responsabil de CFR a ieşit pe treptele ministerului şi a anunţat că salariile se vor plăti peste cinci zile. Dar a avertizat şi asupra consecinţelor în cazul în care feroviarii vor opri terenurile.
Subsecretarul de stat Constantin Axinia i-a ameninţat pe sindicaliştii care opresc trenurile că vor rămâne fără locuri de muncă pentru că atentează la siguranţa circulaţiei. Axinia a dat, însă, asigurări că salariile vor fi încasate cel târziu la începutul săptămânii viitoare.
"Situaţia este sub control, am informat sindicatele că vom avea probleme cu încasările la CFR călători şi CFR Marfă. Banii de la CFR călători nu au intrat la conturile CFR Infrastructură, dar
cel târziu luni vor avea salariile pe card", a declarat Constantin Axinia, subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
"
Nu există grevă spontană la calea ferată. La noi este o ordine, nu uitaţi că există instrucţiunile 003: oprirea trenurilor de călători şi a celor de marfă reprezintă un atentat la circulaţia trenurilor de marfă. Nu faceţi bine nici diumneavoastră nici imaginii căii ferate", a spus Axinia.
"
Vreţi să pierdem şi bruma de călători pe care o mai avem şi transporutl de marfă? Atenţie, greva dumneavoastră va avea urmări grave asupra viitorului căii ferate. În urma cercetărilor făcute de noi cu privire la oprirea trenurilor în Gara de Nord, oameni ne-au declarat că în spatele lor sunt lideri de sindicat", a precizat subsecretarul de stat.
Pogtrivit acestuia,
"nu există grevă, ci doar oprirea circulaţiei în câteva staţii, Sighişoara şi Sibiu. Nu sunt două regionale, nu ştiu de unde au apărut aceste informaţii. Nu se va opri circulaţia nici la Timişoara nici la Iaşi."
Ceferiştii sunt nemulţumiţi pentru că nu şi-au primit încă salariile, dar şi din cauza condiţiilor de muncă. La rândul lor, pasagerii s-au plâns că nu au fost anunţaţi de intenţia ceferiştilor şi că au fost nevoiţi să aştepte mai multe ore în tren. La Constanţa, sindicaliştii şi liderii CFR poartă discuţii pentru a vedea cum se poate soluţiona problema.
Marţi după-amiază, trei garnituri care circulau în judeţul Gorj au fost oprite în gara din Târgu Jiu.
Lucrătorii CFR susţin că aveau motive serioase: personal prea puţin, volum de muncă prea mare. La toate astea se adăuga şi neplata salariilor pe luna trecută.
Circulaţia trenurilor a fost reluată marţi abia după ce sindicaliştii au primit promisiunea că vor avea ocazia să îşi spună păsurile la întâlnirea cu reprezentanţii Regionalei Craiova. Miercuri dimineaţă, însă, circulaţia trenurilor a fost din nou afectată.
Dacă problemele lor nu vor fi rezolvate, lucrătorii CFR susţin că vor relua protestele.
Antena3.ro