Antena 3 CNN Actualitate Proteste în fața Palatului Cotroceni. "Este o situație critică”

Proteste în fața Palatului Cotroceni. "Este o situație critică”

1 minut de citit Publicat la 12:40 03 Iun 2016 Modificat la 12:40 03 Iun 2016
prote.jpg
Foto: Pixabay

Sindicaliştii din sectorul energetic protestează, vineri, în faţa Palatului Cotroceni, fiind nemulţumiţi de "situația critică din întregul sistem energetic, determinată în principal de decizii din partea autorităților", după cum a declarat președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

"Este o situație critică în tot sistemul energetic național. Protestăm față de ceea de se întâmplă în întregul sistem energetic, de la managementul deficitar al companiilor, până la amânarea la nesfârșit a unor decizii absolut necesare pentru a pune pe linia de plutire complexurile energetice sau marile companii, precum și amânarea rezolvării unor probleme, cum ar fi cele legate de managementul stocului de apă grea de la Severin, unde valori de aproape 1,4 miliarde de euro se depreciază și pe nimeni nu interesează", a spus liderul sindical, conform agerpres.ro.

El susține că a semnalat toate aceste lucruri autorităților de nenumărate ori prin adrese, solicitări de întâlniri, convorbiri cu premierul și cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, însă nu s-a rezolvat nimic.

"Pentru zona de încălzire a populației am pregătit împreună cu organizațiile patronale un plan de bătaie pentru îmbunătățirea calității serviciilor pe termoficare, am trimis o solicitare domnului vicepremier Dâncu, însă fără răspuns", a completat Costin.

Liderul sindical a subliniat că România nu are nici astăzi o strategie energetică națională, ceea ce a dus la apariția unor derapaje uriașe în piață. Este vorba, printre altele, și despre expansiunea energiei regenerabile, care a umflat factura consumatorilor, dar care va duce și la scoaterea din piață a altor producători.

"Sunt multe lucruri critice: faptul că nici astăzi nu avem aprobată o strategie energetică națională a favorizat dezvoltarea unor piețe de proiecte pentru regenerabile. Astăzi suntem cu mult în avans față de alte state membre la producția de energie regenerabilă, ceea ce, corelat cu scăderea dramatică a pieței, va duce la scoaterea din piață a unor producători, ceea ce înseamnă șomaj. În ultimii 10 ani a scăzut prețul la producător, însă prețul la consumator a crescut, înseamnă că cineva ia niște bani nemunciți", a atras atenția Costin.

Totodată, managerii companiilor de stat, care primesc bonusuri în funcție de profitul companiei, au stopat investițiile și retehnologizările tocmai pentru a crește profitul companiilor și a lua mai mulți bani, susține sindicalistul.

Protestul a început la ora 11.00.

 

×
x close