După ce negocierile nu au ajuns la nici un rezultat, protestele continuă şi joi la ministerul Finanţelor, dar şi în ţară. Sute de angajaţi ai ministrului au făcut noapte albă pe holurile instituţiei, în speranţa că vor obţine salarii decente. Activitatea este suspendată şi la Administraţiile Financiare, din Iaşi, Cluj, Ploieşti, Baia Mare şi Constanţa. Vestea proastă este că nu sunt şanse să obţină ceva. Oamenii sunt revoltaţi, pentru că s-au trezit cu salariile diminuate cu până la 60 de procente.
Angajaţii de la Casele de Asigurări de Sănătate şi Poştă au decis să se solidarizeze cu acţiunea de protest a angajaţilor de la Finanţe. La Buzău, cadre didactice şi funcţionari din primării s-au alăturat finanţiştilor care protestează.
Trimiteţi imagini cu protestele la adresa de e-mail site@antena3.ro sau încărcaţi-le pe www.videonews.ro
Cu toate acestea, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, s-a arătat optimist în privinţa unui acord cu protestatarii şi a anunţat că nu îi va sancţiona pe oameni, câtă vreme aceştia îşi desfăşoară activitatea în mod legal.
Ialomiţianu: protestatarii nu vor fi sancţionaţi
Ialomiţianu a mai anunţat că se va întâlni cu liderii de sindicat pentru negocieri, la ora 12.30, la sediul ministerului. "La ora 12.30 am programată o întâlnire cu liderii de sindicat, la minister. Acum mă duc să mă întâlnesc cu ministrul de Interne, să luăm măsuri de reducere a evaziunii fiscale. Sunt oameni care vor să-şi facă treaba în Ministerul de Finanţe. Ministerul are 30.000 de oameni care îşi fac treaba", a declarat Ialomiţianu.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş şi presedintele ANAF, Sorin Blejnar, au ajuns la Guvern joi dimineaţă pentru a discuta cu premierul Emil Boc despre protestele angajaţilor.
La finalul discuţiilor. ministrul Ialomiţianu a schimbat tonul discursului său şi a anunţat că protestatarii care nu respectă legea vor suporta consecinţele, iar angajaţii care nu sunt la serviciu nu vor fi plătiţi.
Ialomiţianu: Cine nu e la serviciu nu va fi plătit
Protestele, extinse la nivel naţional:
Sute de angajaţi de la Administraţiile Financiare din Iaşi, Cluj, Ploieşti, Baia Mare, Bucureşti protestează şi joi. Protest este şi la ministerul de Finanţe. Negocierile purtate toată noaptea cu ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţeanu s-au încheiat, fără ca oamenii să obţinuă stimulentele, pe care guvernanţii le-au tăiat. Acum sunt decişi să blocheze orice activitate, semn că nu mai pot îndura sărăcia în care trăiesc. De asemenea, la Cluj, la Baia Mare şi la Constanţa sute de angajaţi refuză să intre la lucru.
Protestatarii au interpretat imnul României:
Între timp, angajaţii ministerului Finanţelor au protestat într-un mod inedit. Aceştia au interpretat în cor imnul statului, dar şi alte cântece.
Care sunt instituţiile blocate:
În Cluj: Mai mult de o sută de oameni au coborât din birouri în jurul orei 08.15 şi s-au adunat în curtea interioară a Direcţiei de Finanţe Trezoreria şi ghişeele Direcţiei de Finanţe. "Trezoreria Cluj se închide, la fel şi ghişeele Direcţiei de Finanţe?, a anunţat liderul Sed Lex Cluj, Ilie Rostogol, citat de Mediafax.
În Prahova: Angajaţii Direcţiei Generale de Finanţe Publice (DGFP) Prahova au refuzat să-şi reia activitatea şi continuă, joi, protestele, în semn de solidaritate cu colegii lor din Ministerul Finanţelor.
În Iaşi: Peste 300 de oameni ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi continuă, joi protestele, în semn de solidaritate cu colegii lor de la Ministerul Finanţelor. ?Nu vom ceda aşa uşor", a declarat Cezar Dănilă, liderul sindical din cadrul finanţelor ieşene.
În Buzău: Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Buzău au blocat din nou, joi dimineaţă, activitatea instituţiei. Oamenii au părăsit birourile, în semn de protest faţa de neplata salariilor la timp şi a tăierii sporurilor. Odată cu angajaţii de la Finanţe Buzău, joi au blocat activitatatea şi toţi salariaţii administraţiilor financiare de pe raza judeţului.
În Constanţa, o parte dintre angajaţii Primăriei şi ai Consiliului Judeţean au oprit activitatea, joi, declanşând un protest spontan în semn de solidaritate cu colegii lor de la Administraţia Finanţelor Publice şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice.
Angajaţii direcţiilor de Finanţe din Dolj, Ialomiţa şi Călăraşi au declanşat şi ei proteste, joi dimineaţă, blocând activitatea instituţiilor.
Angajaţii Ministerului de Finanţe nu au fost lăsaţi să intre în minister
Câţiva angajaţi ai Ministerului de Finanţe nu au fost lăsaţi să intre joi dimineaţă în minister. Jandarmii au permis accesul numai persoanelor care lucrează zi de zi în birourile din clădirea ministerului. Angajaţii direcţiilor financiare aflate în subordinea ministerului au rămas la uşă.
Liderii de sindicat susţin că au făcut o convenţie cu reprezentanţii Jandarmeriei. ?Cei care vin din afara intituţiei vor sta în faţa instituţiei, iar cei care sunt din instituţie, din ministerul Finanţelor şi din ANAF vor intra înăuntru?, a explicat Vasile Marica, lider Sed Lex.
Chiar şi aşa însă, oamenii sunt hotărâţi să rămână alături de colegii care au început protestele. Sindicaliştii susţin că s-au temut de eventuale incidente create de oameni care vin din afara instituţiei.
O femeie a leşinat la ministerul Finanţelor:
O femeie a leşinat în timpul protestelor de la ministerul Finanţelor şi a avut nevoie de îngrijiri medicale. Protestatara a fost transportată la cabinetul medical, după ce şi-a pierdut cunoştinţa din cauza oboselii.
Care sunt cerinţele protestatarilor:
Angajaţii din Ministerul de Finanţe au declanşat protestul, pentru că nu şi-au mai primit stimulentele de două luni. Oamenii se plâng că nu mai au cu ce să trăiască, pentru că veniturile s-au redus drastic. De altfel, potrivit oficialilor din minister, după tăieri, salariile personalului de la Finanţe au ajuns cele mai mici din sistem.
Angajaţii din Finanţe s-au îngrozit când au văzut fluturaşul de salariu pe luna august. De atunci, veniturile lor s-au diminuat cu aproape 60 %, după ce Guvernul a decis tăierea stimulentelor. Aşa că până la proteste n-a mai fost decât un pas.
După eliminarea stimulentelor, salariile din Finanţe au ajuns pe ultimul loc în sistemul bugetar - arată un comunicat al Ministerului de Finanţe. De altfel, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a cerut modificarea legii pentru ca salarizarea personalului din Finanţe să fie la nivelul celor din alte instituţii bugetare.
Un expert asistent în ministerul Finanţelor câştigă acum între 500 şi 600 de lei pe lună, faţă de peste 1600 de lei cât încasă până acum două luni.
Antena3.ro