UPDATE: De la Ministerul de Finanţe, protestatarii au ajuns la Palatul Cotroceni, unde continuă manifestaţiile. Fermierii ameninţă că vor bloca mai multe drumuri dacă nu li se rezolvă revendicările.
Îmbrânceli şi scandal în faţa Ministerului Finanţelor, miercui dimineaţă, între sute de fermieri şi jandarmi. Membrii Sindicatului Crescătorilor de Taurine, veniţi din toată ţara, sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit subvenţiile pentru creşterea animalelor.
Scandalul a pornit imediat după ce protestatarii au încercat să rupă cordonul făcut de oamenii legii.
Forţele de ordine mobilizate la faţa locului au făcut cu greu faţă numărului mare de protestari veniţi să-şi ceară drepturile.
PROTEST AL FERMIERILOR, ÎN CAPITALĂAproximativ 500 de jandarmi au intervenit în zonă pentru a calma spiritele.
Crescătorii de taurine sunt hotărâţi să continue protestele săptămâna viitoare dacă nu vor primi un răspuns din parte Ministerului de Finanţe. Sindicaliştii ameninţă că data viitoare vor aduce şi animale în timpul acţiunilor de protest.
Preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine a declarat înainte de a intra la negocieri cu ministrul Finanţelor că nemulţumirea crescătorilor de taurine a ajuns la capătul răbdării.
FERMIERII SE ÎMBRÂNCESC ÎN FAŢA MINISTERULUI DE FINANŢEPeste 500 de jandarmi au fost mobilizaţi în zonă. Cu toate acestea, fermierii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au încercat să rupă cordonul de siguranţă impus de jandarmi. Potrivit oficialilor Jandarmeriei Bucureşti, protestatarii vroiau să intre în clădire.
SCANDAL, ÎN FAŢA MINISTERULUIProtestul are loc în aceeaşi zi în care la minister soseşte delegaţia FMI Delegaţia FMI este aşteptată să ajungă miercuri în România. Reprezentanţii Fondului se întâlnesc cu mai mulţi oficiali ai Ministerului de Finanţe, pentru discuţii privind a doua revizuire a acordului de finanţare. În joc este cea de-a treia tranşă din acordul de 13 miliarde de euro, bani pe care statul român ar urma să-i folosească pentru plata salariilor, a pensiilor şi a datoriilor.
Iniţial, FMI a amânat vizita oficială trimestrială la Bucureşti pentru că la Palatul Victoria nu există un Guvern cu drepturi depline. Ulterior, Washington-ul a revenit asupra deciziei şi a trimis echipa de experţi în România, chiar dacă va fi primită de un Guvern interimar.
FMI, întâmpinat cu protesteDeşi protestul de miercuri al fermierilor nu vizează în mod direct Fondul Monetar Internaţional, momentul ales de sindicate dă de înţeles că s-a dorit tragerea unui semnal de alarmă referitor la acordul respectiv.
De altfel, FMI a avut parte de proteste în mai multe zone din lume. În Turcia, spre exemplu, mii de oameni au ieşit pe străzile Instanbulului, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, pentru a protesta faţă de întâlnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale.
Poliţiştii au folosit atunci tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe cei 2.000 de manifestanţi adunaţi. 10.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea reuniunii oficialilor europeni.
Protestatarii au aruncat cu pietre şi coktailuri molotov în mai multe sedii ale băncilor. 80 dintre ei au fost arestaţi.
PROTESTE ANTI-FMI, LA ISTANBULTensiunile dintre turci şi FMI au început cu un incident petrecut cu o săptămână înaintea reuniunii. Un protestatar a aruncat atunci cu pantoful spre directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, în timpul unei întâlniri de la o universitate din Istanbul.
DIRECTORUL FMI, ATACAT CU UN PANTOFAntena3.ro