Zeci de mii de polonezi veniți din toată țara au protestat pe străzile Varșoviei, vineri seară, împotriva interzicerii avortului. Aceștia au încălcat restricțiile legate de pandemia COVID-19 pentru a-și exprimă indignarea împotriva controversatei decizii a Curții Constituționale poloneze. Este a 9-a zi de proteste.
Manifestaţia de vineri a început la ora 16:00 GMT, iar unele surse susțin că, la un moment dat, pe străzile din Varșovia au mărșăluit peste 100.000 de oameni.
over 150K people showed up in Warsaw to protest against abortion ban here in Poland, this is so amazing and i hope this hell will be over soon pic.twitter.com/gLoNpuCZT2
— natalia ❀ (@enemybieber) October 30, 2020
„Suntem pregătiţi să ne batem până la capăt”, a declarat vineri Marta Lempart, cofondatoare a mişcării Greva femeilor, care a lansat apelul la manifestaţie.
Un dispozitiv impresionant de forţe de ordine, inclusiv poliţie militară, a fost desfăşurat în toată capitala poloneză ca urmare a confruntărilor între protestatare şi militanţi ai extremei drepte din ultimele zile.
Drone footage shows thousands of protesters taking to the streets of Warsaw, Poland, to protest a court ruling that further limited the country's restrictive abortion laws https://t.co/AkR7iHNI98 pic.twitter.com/QMvXU2Yf2x
— Reuters (@Reuters) October 30, 2020
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, promite excepții în legile de interdicție a avortului
Preşedintele Andrzej Duda, a anunţat vineri că va propune un proiect de lege care va permite întreruperile de sarcină în majoritatea cazurilor grave.
„Când testele prenatale sau alte indicii medicale arată o probabilitate ridicată ca bebeluşul să se nască mort sau să aibă o boală incurabilă sau un defect care va duce la decesul copilului, în mod inevitabil şi direct, indiferent de măsurile terapeutice folosite”, a precizat președintele Duda într-un comunicat.
Protestele au loc în contextul în care Curtea Constituţională a Poloniei a decis că legea care permitea avortul în cazul unor defecte congenitale ale fătului este neconstituţională, mai ales că țara avea deja unele din cele mai stricte legi anti-avort din toată Europa.