Antena 3 CNN Actualitate A șasea zi de haos în țară! Protestatarii blochează principalele drumuri

A șasea zi de haos în țară! Protestatarii blochează principalele drumuri

Traficul este perturbat pe mai multe drumuri din România de mai multe camioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.

de Laura Dinu    |    15 Ian 2024   •   11:30

Update 11:30. Plata subvențiilor APIA, compensații pentru pierderile suferite de fermierii afectați de importurile din Ucraina și reintroducerea taxelor vamale pentru produsele din această țară, credite si dobândă subvenționată - sunt doar o parte dintre solicitările fermierilor protestatari transmise MADR.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR) solicitările fermierilor și cooperativelor membre, înainte de întâlnirea care va avea loc luni la Minister.

AAC a inclus în lista de solicitări și termene clare pentru soluționare/implementare, și cer ca Ministerul Agriculturii, prin ministrul Florin-Ionuț Barbu, să și le asume în cadrul consultărilor programate pentru luni.

Astfel, fermierii cer plata către toți fermierii în regim de urgență a subvențiilor APIA – plăți directe și plăți compensatorii până la 31 Ianuarie 2024 pentru schemele care nu țin de alte termene. Cer derogare GAEC 7 și GAEC 8 și clarificarea condițiilor în care se aplică sau nu se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024. Termen este 23 ianuarie 2024. De asemenea, cer compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina și reintroducerea taxelor vamale pentru mărfurile de origine Ucraina. Potrivit acestora, este obligatorie adoptarea unor măsuri de stabilire a unor culoare separate pentru cerealele și oleaginoasele din România /UE, monitorizarea transporturilor prin sigilii electronice cu GPS și clarificarea situației cu mărfurile agricole de origine Republica Moldova. Termen pentru această solicitare este 31 mai 2024.

De asemenea, fermierii cer acordarea de credite cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru și investiții în ferme, cu marja dobânzii de maxim 2%. Termen ar trebui să fie 31 ianuarie 2024. Ei mai cer utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către toți fermierii pentru plata în regim de urgență a sprijinului de 100 euro/ha/UVM pentru toate culturile agricole în anul agricol 2022-2023 (culturi de primăvară și culturi de toamnă). Pentru asta, spun fermierii, este nevoie de promovarea unei OUG pentru declararea stării de forță majoră, în agricultură, la nivel național. Termen: 31 mai 2024.

Fermierii solicită și actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziționată și utilizată în agricultură, termen fiind 30 iunie 2024 și modificarea în regim de urgență a Ordonanței 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, astfel: echivalarea permiselor de condus categoria B, cu categoria TR; introducerea tractoarelor agricole și forestiere în categoria vehiculelor lente; continuarea înregistrării la Primărie a tractoarelor și celorlalte vehicule lente; exceptarea utilajelor și echipamentelor agricole folosite maximum 60 de zile pe an în circulația pe drumurile publice, de la obligația realizării inspecției tehnice periodice și obținerea CIV. Termen: 31 ianuarie 2024. Ei mai cer asumarea revizuirii și adoptării legislației necesare, în actualul exercițiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum și concesionarea pășunilor. Termen: 30 iunie 2024. Mai cer acordarea unui ajutor de stat pentru subvenționarea îngrășămintelor utilizate în sectorul agricol. Termen: 30 iunie 2024 și compensarea costului energiei folosite pentru irigații - termen: 31 ianuarie 2024. O altă solicitare este reintroducerea facilităților fiscale pentru salariații din agricultură, cu termen 30 iunie 2024.

Alte solicitări sunt:

- clarificarea legislației pentru plata ANT și SCZ în zootehnie începând cu anul de cerere 2023. Termen: 31 ianuarie 2024
- sprijin pentru sectorul de vaci de lapte printr-un ajutor de minimis pentru achiziția de vițele. Termen: 31 marie 2024
- plata subvențiilor pe baza unor dovezi privind activitatea agricolă pentru combaterea încasării sumelor APIA de către persoane care nu fac agricultură. Termen: 29 februarie 2024
- modul de aplicare a legislației privind amplasamentul fotovoltaicelor pe terenuri fertile;
- Legea Vânătorii și carnivorelor mari;
- Analiza modului prin care OCPI implementează legislația și hotărârile judecătorești cu impact asupra fermierilor (vânzarea-cumpărarea terenurilor, cadastru etc.);
- Implementarea și operaționalizarea Sistemului Național de Gestionare și Control Integrat al Riscurilor în Agricultură. Termen: 31 mai 2024.

„În cazul în care ministrul Florin-Ionuț Barbu nu va accepta și respecta termenele asumate, AAC va iniția de urgență demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel național”, susțin fermierii.

A șasea zi de haos în România

Fermierii și transportatorii care protestează deja de câteva zile au ajuns și în Capitală. 

După ce forțele de ordine i-au blocat pe manifestanți timp de cinci zile la intrările din București, mulți și-au lăsat utilajele și au hotărât să vină în Capitală cu mașinile personale. 

Nemulțumiți că negocierile purtate cu reprezentanții Guvernului au eșuat, transportatorii au înconjurat aseară clădirea Parlamentului. La protest s-au alăturat și mai mulți bucureșteni. 

Protestele au continuat și în mai multe județe din țară. Protestatarii au blocat străzile și cele mai importante puncte de trecere a frontierei precum Nădlac, Siret sau Albița. S-au adunat acolo și nu au mai lăsat pe nimeni să treacă. 

În galeria de mai jos puteți urmări imagini din timpul protestelor transportatorilor și fermierilor. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Traficul va fi perturbat și astăzi

Iar protestele transportatorilor și fermierilor ar putea perturba și astăzi circulația mașinilor pe mai multe șosele din țară, avertizează luni dimineață autoritățile. 

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, luni dimineață, nu sunt autostrăzi sau drumuri naționale cu circulația oprită ca urmare a condițiilor meteorologice sau din cauza vreunui eveniment rutier. 

„La nivelul țării, circulația se desfășoară în general pe un carosabil uscat, cu temperaturi negative și valori de trafic scăzute. În județele Arad și Argeș, izolat sunt condiții de formare a poleiului. Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța, A3 București-Ploiești, DN 1 Ploiești-Brașov, se circulă pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună și valori de trafic normale”, transmite Infotrafic. 

Pe DN 2 însă, în localitatea Afumați, județul Ilfov, circulația este restricționată pe prima bandă pe ambele sensuri. Banda este ocupată de autocamioane care participă la protestul transportatorilor. 

Se estimează că protestele vor continua și luni, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din țară, în special pe șosele de centură ale marilor orașe sau la intrările în acestea. 

Recomandăm șoferilor să „se intereseze cu privire la restricțiile de trafic, să evite zonele cu manifestații, alegând rute alternative, și să respecte indicațiile polițiștilor care desfășoară activități în teren de fluidizare a circulației”, mai scrie Infotrafic. 

×
Subiecte în articol: protest transportatori
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marine Le Pen promite că va reduce ajutorul pentru Ucraina
x close