Antena 3 CNN Actualitate Protest spontan la CFR: ?Ce vor pune în locul nostru dacă ne dau afară??

Protest spontan la CFR: ?Ce vor pune în locul nostru dacă ne dau afară??

Protest spontan la CFR: ?Ce vor pune în locul nostru dacă ne dau afară??
26 Mar 2009   •   15:38
REPORTAJ ANTENA3.RO // Joi dimineaţă, zarvă mare în faţa Gării de Nord. De la depărtare vezi puhoiul de lume care se înghesuie la intrarea din clădirea administrativă a CFR. După scurtă vreme, sutele de oameni reuşesc să pătrundă, pe scările înguste ale clădirii, în sala de şedinţe. Trei ore de discuţii pe tema disponibilizărilor angajaţilor din CFR, ca în şedinţele Comitetului Central: la prezidiu se aflau membri sindicatelor, iar în sală, muncitorii de la căile ferate, care stăteau adunaţi grămadă şi discutau între ei sau vociferau atunci când se atingea un punct sensibil al problemei disponibilizărilor. La final, nicio concluzie, decât accea de a protesta în perioada următoare, dacă în viitoarele întâlniri cu membri Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI)şi ai Guvernului, nu se vor lua măsuri împotriva disponibilăzilor. Cei aproape o mie de angajaţii CFR, la fel cum s-au îmbulzit în sală, înainte de începerea şedinţei, aşa au şi plecat, cu iuţeală şi îngrămădiţi pe scările clădirii, nemulţumiţi de situaţia în care se află.

S-au oprit apoi, aranjaţi pe grupuleţe mici, în faţa clădirii administrative de la Gara de Nord, parcă mai aşteptau ceva, o schimbare. Grupurile de cfr-işti continuau să coboare din sala de şedinţe, care rămăsese goală. Doar câţiva membri ai sindicatului CFR mai erau răsfiraţi pe acolo, iar un grup mic de patru angajaţi ai căilor ferate au rămas la o vorbă pe hol. Erau neliniştiţi şi eventualele concedieri le monopolizează discuţia. Acuză MTI pentru faptul că a desfiinţat trenuri de pe mai multe rute şi că a introdus companii private de transport în locul acestora.

Declaraţii pe timp de criză

?Avem familie, copii, credite, cum să ne dea afară? Nu e cazul oamenilor din CFR care chiar muncesc?, spune pentru Antena3.ro N.V., o femeie care lucrează de 22 de ani la calea ferată, ca operator feroviar.

Altă angajată din grupul celor patru intervine imediat şi adaugă că ?şi salariile sunt mici? şi că ?s-au făcut mânării în scoaterea unor trenuri?.

?Au scos trenurile personale, cu care oamenii făceau naveta, marea parte dintrei ei angajaţi ai CFR din toată ţara şi nu au adus nimic în locul lor?, spune indignată N.V. pentru Antena3.ro.

Colegul celor trei angajate CFR, neliniştit şi el de situaţia creată mai devreme în sala de şedinţe, confirmă pentru Antena3.ro că trenurile au fost scoase de MTI pentru că nu ar fi fost rentabile.

?Bine că au introdus trenul de la Otopeni la Gară, care face de fapt două ore, nu 30 de minute. Nu s-au sfătuit cu noi, angajaţii, legat de trenurile personale pe care le-au scos. Înainte de 1989 şi până în 1998, se făceau întâliniri cu angajaţii CFR pentru a vedea care sunt nevoile şi pentru a finaliza Mersul Trenurilor. Acum au decis ei?, explică ironic pentru Antena3.ro D.M., şef de tren de 10 ani în cadrul CFR.

Tot el adaugă pentru Antena3.ro că ?în locul trenurilor au băgat maxi-taxi-iuri, după propriile lor interese şi nu după cele ale călătorilor şi ale angajaţilor?.

?Ce vor pune în locul nostru dacă ne dau afară? Să ne spună şi nouă pe cine vor aduce, cu atâta experienţă în domeniu?, spune supărat D.M., unul dintre angajaţii CFR, de zece ani.

Angajaţii CFR ameninţă cu proteste în perioada următoare

Aproape o mie de oameni s-au adunat joi în sala de şedinţe de la Gara de Nord din Bucureşti, pentru a discuta cu reprezentanţii sindicatelor nemulţumirile pe care le au legate de disponibilizările anunţate de Ministerul Transporturilor. În trei ore de discuţii, angajaţii CFR nu au ajuns la nicio concluzie, decât aceea de a protesta, dacă întâlnirile ulterioare cu membri MTI şi ai Guvernului nu vor renunţa la programul de restructurare din CFR, în urma căruia ar fi concediaţi 12.000 de angajaţi, din toate filialele şi societăţile feroviare. Reducerea de personal ar urma să se facă prin desfiinţarea unor subunităţi şi restrângeri de activitate.

?Întâlnirea de joi a fost una de exprimare a nemulţumirilor angajaţilor din CFR referitor la viitoarele reduceri de personal din căile ferate şi nu un protest?, spune pentru Antena3.ro Gheorghe Sultana, preşedintele Federaţiei Mişcarea Comercială Bucureşti, sindicatul cfr-iştilor.

El adaugă pentru Antena3.ro că în perioada următoare vor urma discuţii cu reprezentanţii Ministerului Transpoturilor şi Infrastructurii, dar şi cu cei ai Guvernului, iar în cazul în care nu se va renunţa la programul de disponibilizări, sindicaliştii CFR vor ieşi în stradă pentru a protesta.



Antena3.ro


×
Subiecte în articol: CFR disponibilizari angajati
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close