Antena 3 CNN Actualitate Protestatarii de la Piaţa Victoriei au pornit în marş prin Bucureşti. Oamenii trag un semnal de alarmă cu privire la creşterea preţurilor

Protestatarii de la Piaţa Victoriei au pornit în marş prin Bucureşti. Oamenii trag un semnal de alarmă cu privire la creşterea preţurilor

Valentina Vasile
2 minute de citit Publicat la 12:40 06 Apr 2022 Modificat la 13:33 06 Apr 2022
pjimage (62)
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un protest organizat de Blocul Naţional Sindical (BNS) are loc, miercuri, în faţa sediului Guvernului, fiind aşteptate să participe peste 5.000 de persoane, iar principalele revendicări sunt legate de aplicarea Legii salarizării, adoptarea de măsuri pentru securitatea energetică şi alimentară a României şi încheierea unui pact naţional pentru industria de apărare. Participanţii vor porni apoi în marş spre Piaţa Constituţiei.

Update 12:20. Cei aproximativ 2000 de protestatari de la Piaţa Victoriei au pornit în marş prin Bucureşti. 

Update 11:20. Peste 1000 de oameni protestează în faţa guvernului în acest moment. 

Aflat la proteste, Cristian Valentin preşedinte executiv al Federaţiei Energetica a sintetizat pentru Antena3, motivul pentru care s-a ieşit în stradă.

"Prin această manifestare transmitem guvernului că sistemul energetic a ajuns în colaps, având în vedere contextul internaţional, retragerea termocentralelor din producţia românească de energie, creşterea preţului... Solicităm guvernului o trezire la realitate, elaborarea unor strategii - nu doar pe termen scurt, ci pe termen lung, precum şi investiţii în sistemul energetic care este vital pentru această ţară", a declarat Cristian Valentin.

Liderul sindical a mai estimat că puterea de cumpărare a angajaţilor din sistemul energetic a scăzut cu 30-40%. 

Ministrul Muncii, la mitingul BNS: "Vă invit să ne asigurăm că reformele nu vor duce la sărăcirea cetățenilor"

Oamenii au început deja să se strângă în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de preţurile mari la energie electrică, gaze, carburanţi şi alimente şi cer guvernului să vină cu un set de măsuri de sprijin. 

Mircea Burlacu, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, s-a arătat sceptic cu privire la măsurile compensatorii anunţate de guvern pentru atenuarea impactului scumpirilor.

"Am auzit şi noi de faptul că guvernul vrea să ia nişte măsuri sociale, deşi firesc ar fi fost ca aceste măsuri să fie rezultatul discuţiilor cu partenerii sociali consacraţi - organizaţii patronale şi organizaţii sindicale, tocmai pentru a vedea predictibilitatea unor astfel de măsuri şi timpul pe care se pot întinde.", a declarat Burlacu în direct la Antena 3.

"Nişte măsuri doar care să acopere anumite necesităţi pe un segment scurt de timp nu înseamnă că nivelul de trai al românilor se vor îmbunătăţi.", a mai spus sindicalistul care s-a arătat preocupat de problematica securităţii energetice şi a investiţiilor pe termen lung.

Ce soluţii propun reprezentanţii BNS

"Suntem pentru ca salariaţii să recupereze puţin din puterea de cumpărare. Măsurile pe care trebuie să le ia guvernul trebuie să fie strict pentru salariaţi, nu neapărat pentru entităţile juridice, pentru că, până la urmă, puterea de cumpărare este dată de salariul individual al fiecăruia. 

La masa discuţiilor cu guvernul vom avea soluţii concrete pe care să le propunem.", a mai precizat Mircea Burlacu.  

×
x close