Preşedintele Traian Băsescu s-a certat cu protestatarii anti-Rosia Montană care s-au adunat în faţa Palatului Cotroceni şi care cereau anularea proiectului. Spiritele s-au încins după ce preşedintele le-a spus că proiectul Gold Corporation este de interes public şi va crea peste 4.000 de locuri de muncă.
Traian Băsescu a încercat să le explice protestatarilor că din 1997, de când s-a semnat contractul cu Gold Corporation, nu au avut loc decât dezbateri, fără să se realizeze ceva concret.
Băsescu a fost întrebat de protestari dacă are în vedere desecretizarea contractului cu Gold Corporation pentru exploatarea minieră a zăcămintelor de aur la Roşia Montană. "
Da, asta mă interesează în perioada următoare, o să mă ocup şi de desecretizare ", a răspuns preşedintele. Peste o sută de persoane s-au adunat marţi seară în faţa Palatului Cotroceni pentru a participa la un flashmob organizat în semn de protest faţă de poziţia preşedintelui Traian Băsescu pe tema proiectului minier de la Roşia Montană. După câteva minute de la începutul protestului, preşedintele Băsescu a venit la manifestanţi, discutând cu aceştia aproape jumătate de oră.
Şi la Cluj oamenii au protestat faţă de atitudinea preşedintelui vis-a-vis de proiectul Roşia Montană. Cei aproximativ 70 de manifestanţi au cerut autosuspendarea preşedintelui şi i-au arătat, simbolic, cartonaşe roşii. Protestul a durat 5 minute şi s-a desfăşurat fără intervenţia forţelor de ordine.
În iunie 1999, Minvest Deva primeşte de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) "licenţă de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere" din perimetrul minier de la Roşia Montană. Licenţa a fost aprobată printr-o hotărâre de guvern, HG 458 din 1999. Hotărârea de Guvern este semnată de premierul Radu Vasile şi contrasemnată de preşedintele ANRM Mihai Ianăş, de Radu Berceanu din poziţia de ministru al Industriei şi Comerţului şi de Decebal Traian Remeş, ca ministru de Finanţe. Minvest SA devenind titularul licenţei de exploatare, aceasta a fost transferată RMGC, în octombrie 2000, în virtutea parteneriatului între Minvest SA Deva şi Gabriel Resources, printr-o operaţiune criticată dur de-a lungul timpului de opozanţii proiectului.