Comunitatea Declic, împreună cu Uniți Salvăm, Rosia Montana în UNESCO World Heritage, Funky Citizens, Mining Watch România, Prietenii Roșiei Montane, Corupția Ucide și Evoluție în instituție cer public președintelui Klaus Iohannis să își exercite rolul de mediator și să solicite premierului să susțină înaintarea dosarului Roșia Montană la UNESCO.
„Domnule Președinte, a venit momentul să discutăm despre elefantul din cameră: Roșia Montană și ezitările Guvernului de a o susține pentru lista UNESCO. Din păcate, Roșia Montană acum a ajuns monedă de negociere în politica de partid. Vă cerem public, domnule președinte Iohannis, să scoateți elefantul de aur din Guvern! Roșia Montană nu e locul de joacă al politicienilor! Trebuie să vă exercitați rolul de mediator între noi, cetățenii, și cei cărora aurul le fură mințile’’, a declarat Tudor Brădățan, director executiv al Comunității Declic.
Protestatarii vor veni în fața Palatului Cotroceni pentru a-i cere Președintelui Klaus Iohannis să își asume o poziție clară și un mandat ferm pentru delegația României de la Reuniunea Comitetului UNESCO.
„Viitorul Roșiei Montane în UNESCO depinde de noi. Dacă nu intervenim, Florin Cîțu și Coaliția își vor pasa la nesfârșit responsabilitatea unei decizii. Riscăm ca pe ultima sută de metri sau chiar în ziua plenului Comitetului UNESCO, premierul să mandateze Ministerul Culturii să retragă dosarul. Exact așa s-a întâmplat în 2018, în Guvernul Dăncilă.
Premierul Cîțu este inconsecvent în declarații. Ca partener de guvernare, a propus Coaliției retragerea nominalizării de la UNESCO. Ca premier, recunoaște că va cauta soluții pentru exploatarea aurului. Florin Cîțu suferă și el de sindromul Ponta care una voia ca deputat, alta ca premier. În acest moment, nu ne putem baza pe dl Cîțu că va da un mandat ferm delegației la reuniunea Comitetului UNESCO.
Așa că îi cerem public președintelui Iohannis să intervină, reamintindu-i propria declarație din 6 ferbruarie 2015: “În numele Roșiei Montane s-a creat o mișcare civică și comunitară despre care s-ar putea spune că „mută munții” atunci când este în joc păstrarea autenticității și a tradiției vechi a acestei localități”. Uniți, mereu salvăm Roșia Montană!”, au transmis organizatorii protestului.
Pe de altă parte, Guvernul a transmis că Florin Cîțu nu și-a exprimat susținerea față de retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană.
„Premierul Florin Cîţu nu a înaintat nicio propunere cu privire la acest subiect şi nici nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană.
Prin urmare, declaraţiile care i-au fost atribuite premierului cu privire la o decizie în legătură cu retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană sunt false. Menţionăm că tema a fost discutată strict la nivelul coaliţiei”, se arată într-un comunicat emis recent de Guvern.