Angajații Guvernului au întrerupt munca şi au ieşit la protest, cu un sfert de oră înaintea de ședinței cabinetului Ciolacu.
Ei au ieşit din Palatul Victoria şi s-au strâns pe strada Paris, acolo unde au protestat mai multe zile săptămâna aceasta.
După ce ieri au organizat protestul Umbrelelor triste, oamenii îşi exprimă din nou nemulţumirea faţă de politica salarială.
Angajaţii din aparatul tehnic al guvernului sunt nemulțumiți de Ordonanță care majorează salariile cu 10% și cer premierului să revină asupra deciziei.
Amenință, de asemenea, că ar putea să blocheze activitatea executivului.
Ei au cerut inițial o majorare de 20% însă ar accepta un compromis. Susțin că salariile pe care le au sunt prea mici, în medie primesc în mână 5.000 lei dar spun că acest venit nu îi poate ajuta să trăiască timp de o lună și cer premierului să dispună majorarea salariilor.
Rămâne de văzut care va fi decizia executivului. Ordonanța care majorează salariile bugetarilor cu 10% intră astăzi în dezbatere în ședință de Guvern, însă doar în analiză. Nu avem certitudinea că va fi adoptată în această formă.
Marcel Ciolacu: "Am văzut că există nemulțumiri față de această majorare"
„Începem prin a rezolva unele inechități existente în rândul personalului bugetar. Aprobăm o majorare salarială cu 10% în două tranșe, iunie și septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală. Vorbim în special despre angajații din cultură, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile sub 20 de mii de locuitori. Sunt zone rămase în urmă cu salarizarea față de restul bugetarilor și era corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanțele țării în acest an”, a spus Marcel Ciolacu,
El spune că sunt nemulțumiri legate de această majorare, dar că pot fi găsite soluții pentru „structuri de personal mai suplu”, iar din economiile făcute să fie majorate salariile celor care merită.
„Am văzut că există nemulțumiri față de această majorare, considerată prea mică. Chiar în Guvern, sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună! Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, și în alte zone ale administrației, atât centrale, cât și locale, putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită. Și ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducem numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an”,
a adăugat premierul.