Antena 3 CNN Actualitate Protest al angajaţilor din administraţie în Bucureşti şi în ţară, nemulţumiţi de legea salarizării. Ghișee închise în primării și alte instituții publice

Protest al angajaţilor din administraţie în Bucureşti şi în ţară, nemulţumiţi de legea salarizării. Ghișee închise în primării și alte instituții publice

2 minute de citit Publicat la 08:30 24 Mai 2017 Modificat la 08:30 24 Mai 2017
o_1bgsd2dhn1rc31cvvk5obiu1ut18.jpg
Foto: Agerpres

Update: Mai multe primării din țară au intrat în grevă spontană, nemulțumite de legea salarizării. Vasile Lincu, președintele sindicatului Pro Lex, a declarat că deocamdată nu există date centralizate, însă a susținut că oamenii sunt supărați că nu au o grilă de salarizare.

„Fiind o acțiune spontană, nu putem ști în acest moment, dar am luat legătura cu toți liderii din țară să ne anunțe în timp real. Vor fi foarte multe primării, nu știm dacă activitatea va fi întrerurptă câteva este sau pe perioadă nederminată. Unii vor protesta cu banderole albe, grevă de avertisment. (...)Nemulțumirile, este important ca opinia publică să știe că cei din administrația piblică locală nu vor avea o grilă de salarizare. Niciodată un angajat de la stat nu a fost analizat fără grilă de salarizare. Noi vrem să avem o predictibilitate a salariului, salariul nostru este decis de faptul politic, salariile vor fi diferite de la o primărie la alta, deși munca este egală și au aceeași pregătire”, a declarat Vasile Lincu, președintele sindicatului Pro Lex la Antena 3.

Știre inițială: Sindicatele sectorul administraţiei au anunţat că, începând de miercuri, 24 mai, vor începe acţiuni la nivel naţional de grevă japoneză, grevă spontană, precum şi pichetări ale instituţiilor, aceştia fiind nemulţumiţi de legea salarizării unitare, se arată într-un comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), remis marţi, Agerpres.

Conform sursei citate, săptămâna viitoare va fi organizat la Bucureşti un miting în faţa Camerei Deputaţilor.

"Începând de miercuri, 24.05.2017 acţiuni la nivel naţional, greva japoneză, greva spontană sau pichetări ale instituţiilor, în funcţie de posibilităţile de organizare ale fiecărei federaţii. Săptămâna viitoare, când încep lucrările Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor - miting la Bucureşti", se mai arată în comunicat.

De asemenea, FNSA va susţine orice altă formă de protest a salariaţilor (greva spontană) deoarece aceasta este opţiunea exclusivă a salariaţilor şi a sindicatului din fiecare instituţie.

"Federaţiile sindicatelor din administraţia publica locală sunt profund indignate şi dezaprobă modul de desfăşurare a dezbaterilor publice, în Comisia de muncă, familie şi protecţie socială din Senat, pe seama proiectului legii - cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Toată dezbaterea nu a fost decât un simulacru care a avut drept scop crearea unei aparenţe de legitimitate a unui proiect de act normativ prin care se instituie un tratament salarial diferit, pentru cei care au aceleaşi funcţii şi desfăşoară aceeaşi activitate, în funcţie de interese şi afinităţi obscure", se mai spune în comunicat.

Sindicatele mai susţin că proiectul legii salarizării nu are o abordare unitară în stabilirea salariilor.

"Proiectul nu are o abordare unitară în stabilirea salariilor. Fără nici o justificare unele salarii sunt stabilite la gradaţia zero, altele conţin sporul de vechime la nivel maxim care raportate la salariul minim din 2022, dau coeficienţi diferiţi, în dezavantajul celor cu gradaţia zero. De asemenea nu stabileşte salariile pentru toţi angajaţii din sistemul bugetar şi invocând aşa zisa autonomie, lăsa la latitudinea aleşilor locali stabilirea nivelului salariilor de bază pentru administraţia publică locală, situaţie în care nu putem vorbi de o salarizare unitară în domeniul bugetar", conform comunicatului.

Propunerea legislativă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu amendamente, în şedinţa de marţi a plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, în plen, că legea salarizării are ca obiectiv corectarea disfuncţionalităţilor din sistem, prin aplicarea principiului "la muncă egală, salarii egale".

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

×
x close