Se va întâmpla în termen de 5 zile de la înregistrare solicitării, potrivit unui proiect de lege.
Mai exact, potrivit proiectului, dreptul contribuabililor de a primi la rândul lor dobânzi, o chestiune și o propunere care se bazează pe principiul reciprocității.
Acum când avem o problemă cu ANAF-ul se face poprire pe conturi, dobânzi, penalități, bani blocați, recuperări întârziate.
Iată că este posibil, prin acest proiect, să se facă ordine pentru că și contribuabilii, la rândul lor, ar urma să primească dobânzi.
De asemenea, există un termen propus pentru soluționarea cererilor, în termen de maximum 5 zile lucrătoare.
Mai mult, restituirile de sume se vor putea face în termen de 5 până la 15 zile, în funcție de tipul restituirilor, dacă vorbim de penalități aplicate de data asta organului fiscal pentru că nu a prestat la timp sau dacă vorbim de sumele propriu-zise plătite în plus sau dobânzi.
Astfel, perioada poate să varieze, dar important e că, din nou, există o limită.
O altă chestiune nouă care până acum nu exista: organul fiscal datorează contribuabilului, penalități, majorări și dobânzi de întârziere.
Partea interesantă aici este că ar putea să intervină la un moment dat Curtea de Conturi.
Pentru că dacă cineva nu își face treaba la ANAF din banii statului și trebuie să dea dobânzi, penalități, restituirea propriu-zisă a banilor datorați de data asta contribuabilului, ar putea să se creeze și un prejudiciu și poate că așa, împinși de la de la spate de o reglementare suplimentară, s-ar putea să nu ne mai țină blocați.
În acest context, poprirea bancară s-ar putea ridica din oficiu către terţul poprit a cuantumului creanțelor înscrise în adresa de înființare.
Mai exact, dacă ai o poprire, ai plătit-o, ai rezolvat problema nu mai trebuie să duci 1000 de hârtii dintr-o parte în alta, ci se întâmplă din oficiu și pe loc, așa cum e și normal să se poată face din bancă.
Cu alte cuvinte, dacă proiectul va fi aprobat va avea loc o normalizare a relației cu ANAF-ul.