Antena 3 CNN Actualitate Protecția copilului din România spune că autoritățile britanice au avut motive „legale și îndreptățite” să ia copiii români din Leeds

Protecția copilului din România spune că autoritățile britanice au avut motive „legale și îndreptățite” să ia copiii români din Leeds

masini incendiate pe strazile din leeds
Haos și violențe pe străzile din Leeds. FOTO Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iul 2024   •   17:02

Autoritățile române transmit că înțeleg durerea familiei de români din Leeds ai cărei copii au fost luați în grija statului britanic, însă motivele pentru care au fost preluați sunt „legale și îndreptățite”, a transmis luni Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Au fost din nou proteste duminică seară în Leeds, în cartierul în care românii au fost în mijlocul violențelor săptămâna trecută. Tatăl copiilor luați de autorități face apel disperat ca minorii  luați de serviciile sociale să se întoarcă acasă.

Președintele Protecției Copilului din România spune că ce s-a întâmplat la Leeds reprezintă un eveniment „trist și cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât și în societatea britanică”, însă autoritățile britanice au avut motive „legale și îndreptățite” pentru această acțiune.

„Situația din comunitatea românească din Leeds a fost și este în atenția noastră încă din seara producerii nefericitelor incidente. De la primele momente, am reacționat și am intrat în legătură cu colegii noștri de la Consulatul General al României la Manchester, care ne-au informat că sunt în discuții atât cu autoritățile locale, cu românii din comunitate, cu părinții implicați, cât și cu colegii de la Ambasada României la Londra pentru a oferi sprijin, în limita competențelor legale.

Ce s-a întâmplat la Leeds este, din păcate, trist și cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât și în societatea britanică. Emoțiile au luat locul rațiunii și, purtați de intenții bune, oamenii au lăsat ca lucrurile să degenereze într-o situație care s-a transformat într-o revoltă. 

Revenind la ceea ce contează, însă, cu adevărat: interesul superior al copilului. Înțelegem durerea familiei și dorința de a-și păstra copiii aproape. Multe lucruri ar fi putut să decurgă mai bine, de ambele părți, însă important este să găsim soluții pentru rezolvarea conflictului pe cale pașnică, cu înțelegere și calm.

Înțelegem punctul de vedere al părinților, am înțeles că s-au simțit neputincioși, nedreptățiți și că au reacționat din teamă.

Colegii noștri de la oficiul consular au discutat cu autoritățile britanice, am înțeles și motivele lor, legale și îndreptățite de altfel. Însă, am punctat că situația putea fi gestionată mai bine.

Reiterez faptul că violența nu este soluția în nicio situație pentru că la final vrem ca toată comunitatea românească să se simtă protejată, la fel cum își doresc și cetățenii britanici să se simtă în siguranță.

Vom continua monitorizarea cazului și ne vom implica, ori de câte ori va fi cazul, pentru a reprezenta drepturile copiilor românii. În cazul acesta, punctual, urmează să facem demersuri concrete alături de Consulatul General al României la Manchester pentru identificarea celei mai bune variante pentru cei 4 copii, care în acest moment sunt în siguranță, împreună, în grija autorităților britanice”, a transmis într-un mesaj pe Facebook, Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Incidentele violente din Leeds au început după ce serviciile sociale au luat mai mulți copii ai unei familii de români, după ce unul dintre aceștia, în vârstă de 7 luni, a ajuns la sptial cu răni la cap.

„Pur și simplu o soră și-a scăpat frățiorul din brațe, n-a vrut să spună nimic de frică și, până și-a făcut ea curaj să spună, doctorii de aici n-au înțeles de ce bebelușul avea rană la cap. Nu a fost nimeni agresat. Nu este vorba nicidecum despre copilași care au cerșit sau care au fost abuzați fizic de părinți.”, a explicat Ștefania Banu, reprezentantă a ONG-ului Roconnect.

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close