Antena 3 CNN Actualitate Protecția Consumatorului, despre noul studiu privind transmiterea COVID prin pâine: Contrazice OMS. Care e, de fapt, riscul contaminării prin alimente

Protecția Consumatorului, despre noul studiu privind transmiterea COVID prin pâine: Contrazice OMS. Care e, de fapt, riscul contaminării prin alimente

Milena Niță
1 minut de citit Publicat la 16:35 26 Sep 2020 Modificat la 16:35 26 Sep 2020
o_1ej5766r51ajo5c46r94sd11bjb.jpg
Sursa foto: Paul Anghel/Facebook

Informaţiile recente sunt rezultatul unui studiu prezentat de Universitatea din Bucureşti, dar care contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), mai spune şeful Protecţiei Consumatorului.

Directorul ANPC precizează că coronavirusurile nu se multiplică în alimente, dar, pentru mai multă siguranţă, face în continuare apel la populaţie să respecte regulile de igienă la cumpărături.

"Având în vedere ultimele știri apărute în presă, despre cum se poate transmite virusul Sars-Cov-2 prin alimente și în special prin pâine, consider că este de datoria mea, în calitate de Director General al ANPC, să atrag atenția supra efectelor acestui tip de știri asupra încrederii consumatorilor în anumite produse (de bază) și asupra industriei de profil.

ANPC: Studiul recent contrazice OMS. Coronavirusurile NU se multiplică în alimente

Înţeleg că studiul realizat de Universitatea din București privind riscurile de transmitere a virusului este doar unul preliminar.

Rezultatele făcute publice de Universitatea București se contrazic oarecum cu declarațiile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ale Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA), potrivit cărora NU există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente. 

Coronavirusurile NU se multiplică în alimente, ele au nevoie de un gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Nu există nicio dovadă privind prezența în alimente a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este poziția oficială a autorităților internaţionale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent.

Ce reguli de igienă să respectăm la cumpărături

Deși studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe dure (oțel, plastic), nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate transmit infecția.

Regulile de igienă la cumpărături rămân aceleași și fac din nou apel pentru respectarea lor: purtarea măștilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluțiile pe care toate magazinele le pun la dispoziție, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coș.

Responsabilitatea în comportament și în comunicare și informarea doar din surse sigure, precum paginile oficiale ale autorităților, acesta este apelul meu către consumatori, presă și instituții. 

De asemenea, voi solicita o opinie oficială asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategică, după părerea mea, singura entitate în măsură să prezinte un punct de vedere consolidat", a scris directorul general al ANPC, Paul Anghel, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.
 

×
x close