Antena 3 CNN Actualitate Protecţia Consumatorului: Controale şi amenzi la piesele auto

Protecţia Consumatorului: Controale şi amenzi la piesele auto

Protecţia Consumatorului: Controale şi amenzi la piesele auto
18 Noi 2008   •   17:37

În luna octombrie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat cu amenzi peste 600 de firme care comercializează piese auto şi a oprit temporar aproape 70.000 de produse care nu erau conforme cu legislaţia privind comercializarea pieselor auto, după cum arată un comunicat de presă al ANPC remis către Antena3.ro.
Inspectorii ANPC şi reprezentanţii Registrului Auto Roman (RAR) au controlat luna trecută 642 operatori economici şi 154.085 de piese auto. Pentru abaterile constatate au fost oprite definitiv de la comercializare 73 de produse, alte 66.920 produse fiind oprite temporar şi au fost aplicate 470 amenzi contravenţionale în valoare de 1.968.100 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
Abaterile constatate au fost legate de modul de funcţionare a firmelor care comercializau piese auto, de modul în care erau informaţi consumatorii privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora, precum şi de calitatea pieselor auto.
Lipsa afişării în mod vizibil a denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul de activitate a societăţii, orarul de funcţionare, preţurile şi tarifele, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit au fost sancţionate de ANPC în judeţele Mureş, Călăraşi, Timiş şi Argeş.
Vedeţi comunicatul ANPC
Legat de informarea clienţilor, s-a constatat lipsa elementelor de identificare şi caracterizare, care trebuie înscrise la vedere pe produs, pe etichetă sau pe ambalajul de vânzare cum ar fi: lipsa informaţiilor despre denumirea produsului, despre denumirea producătorului, despre caracteristicile tehnice ale produsului, lipsa traducerii în limba română a elementelor de informare, identificare, etichetare, lipsa informaţiilor referitoare la durata medie de utilizare, eventualele riscuri previzibile precum şi modul de asamblare şi montare.
Abaterile menţionate mai sus s-au constatat la produse ca: discuri de ambreiaj, discuri de frână, capete de bară, pompă alimentare, filtre ulei, plăcuţe de frână, cabluri de ambreiaj şi acceleraţie din import, traverse cutie de viteză, tampoane motor import, pivoţi, pompe de frână, bielete, rulmenţi, bujii, bobine de inducţie, siguranţe fuzibile, saboţi de frână, set segmenţi, cablu frană de mână, bloc lumini, rotor, cablu kilometraj, bieletă antiruliu, set ferodouri. Firmele amendate se află în judeţele Argeş, Vâlcea, Tulcea, Caraş Severin, Braşov, Constanţa, Mureş, Brăila.
Inspectorii ANPC au mai constatat în timpul controalelor lipsa declaraţiei de conformitate şi a certificatului de garanţie, lipsa instrucţiunilor de montaj, lipsa din certificatul de garanţie a elementelor de identificare a produsului, durata medie de utilizare, termenul de garanţie, modalităţile de asigurare a garanţiei, din care fac parte întreţinerea, repararea, înlocuirea, inclusiv denumirea şi adresa vânzătorului, dar şi ale unităţii specializate de service.
Abaterile au fost sancţionate în judeţele Iaşi, Braşov, Mureş, Vâlcea, Giurgiu, Hunedoara şi Bucureşti pentru produsele: capete de bară, plăcuţe de frână, elemente de direcţie, furtune de frână, elemente de suspensie, capac demaror, plăci de presiune MAPA, segmenţi, bendix, termostat, radiator pivoţi, amortizor Blistein, capetele planetară, bucşă braţ inferior, bieletă antiruliu, pompă ulei articulaţii homocinecitice, solenoizi, pompe de apa, pivoti Lemforder etc.
În ceea ce priveşte verificarea calităţii pieselor auto, inspectorii ANPC şi reprezentanţii RAR au observat nereguli, ca lipsa documentelor de validare a calităţii pentru produse auto de origine şi produse auto de schimb de origine, lipsa marcajului CE, lipsa omologării RAR, dar şi lipsa marcajului de secretizare.
Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ANPC paula safta
Cele mai noi știri
Parteneri
x close