"Propunerile pentru conducerile Parchetelor au ajuns la noi în această după-amiază, vom anunţa presa de îndată ce domnul preşedinte Traian Băsescu va lua o decizie", a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, potrivit Agerpres.
_________________________________________________
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a trimis vineri preşedintelui Traian Băsescu propunerile de numire în funcţiile de conducere de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT.
Cazanciuc a transmis şefului statului propunerile de numire a lui Tiberiu Mihail Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a lui Dimitrie Bogdan Licu în funcţia de prim-adjunct al procurorului general şi a lui Codruţ Olaru în funcţia de adjunct al procurorului general, se arată într-un comunicat de presă remis, vineri, de Ministerul Justiţiei.
Totodată, ministrul Justiţiei a înaintat preşedintelui propunerile de numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a Alinei Mihaela Bica în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a Elenei Georgiana Hosu în funcţia de adjunct al procurorului-şef al DIICOT.
Consiliul Superior al Magistraturii a trimis vineri ministrului Justiţiei avizele pozitive, motivate, pentru cei şase candidaţi propuşi în funcţiile de conducere de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT.
Cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au primit joi aviz pozitiv din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al DNA, adjuncţii acestuia, procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror. Ei sunt numiţi pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.
Toate cele şase nominalizări au fost făcute la 3 aprilie de premierul Victor Ponta, care era atunci şi ministru interimar al Justiţiei.
Citeşte şi "A avut iniţiative în modernizarea Ministerului Public". De ce întruneşte Tiberiu Niţu condiţiile necesare pentru a fi procuror general al Parchetului ICCJ