Antena 3 CNN Actualitate Propunerea lui Ciuhodaru referitoare la pedepsirea manifestanților, respinsă de plen

Propunerea lui Ciuhodaru referitoare la pedepsirea manifestanților, respinsă de plen

2 minute de citit Publicat la 12:25 03 Mai 2017 Modificat la 12:25 03 Mai 2017
o_1bf6q10qe1fc1u8o15aj1efl14398.jpg
Foto: Antena 3.ro

Plenul Senatului a respins, miercuri, în unanimitate (75 de voturi 'pentru'), propunerea legislativă iniţiată de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru menită să sancţioneze cu închisoare de la 6 luni la trei ani manifestările organizate cu scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat.

În 3 martie, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru declara, după depunerea la Senat a iniţiativei sale legislative de modificare a Codului penal, că actul normativ propus se referă "exclusiv la manifestări extremiste, separatiste, prin care se încalcă articolul 1 din Constituţie".

El preciza că a mai depus acest proiect în legislatura trecută, dar a fost respins de Parlament.

"Întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de una sau mai persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi", stipulează unicul articol al propunerii legislative pentru completarea art. 397 din Codul penal, iniţiată de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a arătat, miercuri, în plenul Senatului, că propunerea legislativă dublează norme deja stabilite în legislaţia penală şi "amestecă norme specific penale cu cele contravenţionale".

El a explicat că în primele două aliniate ale articolului 397 din Codul penal sunt prevăzute cu pedepse cu închisoare de cel puţin 10 ani, iar prin propunerea deputatului PSD Ciuhodaru s-ar introduce alineatul 3 care prevede închisoare de la 6 luni la trei ani, ceea ce, susţine Şerban Nicolae, ar arăta "o abordare cel puţin incoerentă în ceea ce priveşte gravitatea unor asemenea fapte şi impactul social al unor asemenea infracţiuni".

Senatorul Mihai Goţiu a afirmat, miercuri, la dezbaterea din plen, că potrivit unor date ale Jandarmeriei în primele 6 luni ale anului 2016 au fost date 157 de amenzi referitoare la manifestări publice, majoritatea vizând blocarea organizării acestora.

"Practic, 6 din 7 amenzi au fost date pentru a bloca această libertate de exprimare în cadrul adunărilor publice", a spus Goţiu.

Ciuhodaru îşi motivează demersul legislativ prin faptul că "în România libertatea şi democraţia (...) nu pot merge până la nivelul la care prin abordări extremiste separatiste, revizioniste se atacă esenţa statului român".

"România a fost întotdeauna un stat extrem de tolerant, pe teritoriul căruia trăiesc multe minorităţi care nu se pot plânge că sunt prigonite sau marginalizate de statul român. (...) Lipsa unor măsuri care să descurajeze şi să pedepsească orice acţiune împotriva ordinii constituţionale săvârşite de organizaţii, persoane sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări. Evenimentele de la Târgu Mureş în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că în România libertatea, democraţia şi dreptul de mişcare şi liberă exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste separatiste, revizioniste, se atacă esenţa statului român", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Propunerea legislativă de completare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

×
x close