Casele crăpate de lângă şantierul autostrăzii Transilvania au inspirat câţiva parlamentari la o propunere legislativă de despăgubire a celor care au ghinionul să locuiască lângă un şantier şi se îmbolnăvesc din cauza zgomotului sau le sunt stricate casele. Primesc bani grei, dar trebuie să demonstreze în faţa unei comisii că şantierul le-a afectat viaţa.
Drumul până la şantierul autostrăzii Transilvania de lângă Oradea e traversat zilnic de camione supraîncărcate. Camioane care au marcat viaţa localnicilor.
La Bucureşti, muncitorii manevrează pickhammerele în şantierul pasajului subteran din Băneasa când lumea ar trebui să se odihnească de prânz. Localnicii sunt obişnuiţi, zgomotul şi praful fac parte din viaţa lor în ultimul an. Muncitorii îşi protejează urechile cu dopuri, iar locatarii nu au linişte nici cu geamul închis.
Vecinii şantierelor ar trebui să primească 90% din cât au dat pe medicamente şi doctori ca să îşi trateze afecţiunile respiratorii şi de auz, provocate de praf şi zgomot. Şi 80% din cât i-a costat să-şi repare casa afectată de şantier. Trebuie doar să îşi susţină cauza în faţa autorităţilor de la primărie, mediu, direcţia de sănătate publică şi a celor care au comandat lucrarea de infrastructură.
Constructorii le plătesc despăgubirile. După ce apare legea, toate instituţiile care vor să construiască drumuri, autostrăzi, poduri, pasaje trebuie să prevadă în contractele de execuţie astfel de clauze.
Observator