Antena 3 CNN Actualitate Pronunțarea sentinței în procesul lui Liviu Dragnea se amână până pe 20 mai. Scandalul a continuat și la iesirea de la audieri a liderului PSD

Pronunțarea sentinței în procesul lui Liviu Dragnea se amână până pe 20 mai. Scandalul a continuat și la iesirea de la audieri a liderului PSD

6 minute de citit Publicat la 15:29 15 Apr 2019 Modificat la 15:29 15 Apr 2019
o_1d8g284hjaro18lasie4vl1kdj8.jpeg

Update: Liviu Dragnea a ieșit de la audierile de la Înalta Curte de Casație și Justiție privind dosarul angajărilor fictive. Liderul PSD nu a făcut declarații la ieșirea din sediu. Acesta a fost întâmpinat și îmbrâncit de protestatari și a fost condus de mai mulți jandarmi până la mașina care îl aștepta.

Update: Instanța a hotărât să amâne pronunțarea până pe 20 mai, atunci cnd CCR anunță decizia la contestația pe completul de trei judecători

Update: Instanța s-a retras pentru deliberare. Judecătorii vor decide dacă se vor pronunța luni în dosarul lui Liviu Dragnea.

Update: Toni Neacșu, avocatul lui Liviu Dragnea, cere amânarea pronunțării sentinței până când CCR anunță decizia la contestația pe completul de trei judecători.

” Amânare până după pronunțarea CCR. Considerăm că este o soluție foarte bună, dacă instanța rămâne în pronunțare azi și CCR nu se pronunță nu ar mai fi nimic de facut dacă CCR decide ceva în neregulă, vă rog să amânați cauza ca să fie legea respectată”, a declarat Toni Neacșu.
 

Update: Liviu Dragnea a dat declarații în fața judecătorilor cu privire la dosarul angajărilor fictive. Liderul PSD susține că nu a făcut presiuni asupra nimănui și este total nevinovat.

”Nu am coordonat sau controlat activitatea DGASPC. Nu se afla în subordinea mea, ca șef al CJ, potrivit legii. Atribuțiile de coordonare le avea colegiul director și secretarul județului. De aceea aceste aspecte , astfel cum am arătat anterior, în declarația dată primei instanțe, erau prevăzute de dispozițiile legale, astfel că nu a fost necesar a emite eu că presedinte al CJ o dispoziție de delegare.

Îmi mențin declarația dată anterior și cea de la confruntare. Așa cum am spus și la fond sunt total nevinovat nu am avut cunoștință de faptul că doamnele Botorogeanu și Stoica nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus niciodată că aceste două doamne nu merg la locul lor de muncă.

Nu am cerut nimănui și nu am făcut presiuni asupra niciunei persoane pentru a le menține pe cele două în funcție (...) Nu am avut niciodată discuții cu Alesu pe hol sau la mine în birou în legătură cu Stoica și Botorogeanu, suntem la final, afirm că sunt total nevinovat și să vă spun că eu nu am purtat discuții, nu am știut că cele 2 nu merg la serviciu, cred ca e un dosar politic și timpul îmi va da dreptate.”, a declarat Dragnea.

Update:  În urma evenimentelor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, trei bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 36 de ani, au fost sancționați cu câte 200 de lei fiecare, în conformitate cu art. 24, din Legea 61/1991, pentru provocarea ori participarea efectivă la scandal.

Update:  Este audiată Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman este audiată în cazul angajărilor fictive. "Nu am avut nicio discuție cu nimeni despre Botorogeanu, nu e adevărat că Balaban m-a sesizat cu privire la situația lui Botorogeanu, în legătură cu rapoartele de evaluare nu-mi aduc aminte că mi-a fost adus la cunoștință, în aprilie și după 31 decembrie 2013, eu n-am văzut raportul Botorogeanu că eu semnat sute de astfel de rapoarte, era un formular prevăzut de act normativ. Poate ca am semnat ca primarul, doamnă președinte, e foarte posibil.

A fost angajată pentru un centru care nu avea sediu și activitate și știam din 2010 - 2011 că nu va avea beneficiari. În perioada cât am fost director general adjunct procedura era ca eu să fiu sesizată de directorii de centre în situația în care existau indicii de săvârșirea vreunei abateri disciplinare, eu transmițînd mai departe aceste sesizari doamnei Alesu Floarea, care la rândul sau le trimitea comisiilor special stabilite pentru așa ceva"

Update: Completul de judecători a revenit în sala de judecată. Judecătorii au hotărât să respingă cererea formulată de avocații lui Liviu Dragnea de recuzare a Simonei Enceanu, magistrat care face parte din complet, pe motiv există materiale de presă din care rezultă că soţul ei ar fi susţinător PSD.

Update: Ședința de judecată a fost suspendată inițial pentru 30 de minute, în cazul lui Liviu Dragnea. Avocații au făcut o cerere de recuzare pe numele magistratului Simona Encean pe motiv că soțul acesteia ar fi mare susțintor al PSD. Judecătoarea nu ar fi imparțială și nu ar avea niciun drept să judece, susțin sursele Antena 3.

Update: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu. 

Când Dragnea a ajuns la Înalta Curte, oamenii au început să se îmbrâncească. Doi bărbaţi au fost ridicaţi de jandarmi în urma busculadei şi duşi în clădirea instanţei. 

La Instanţa supremă au venit de dimineaţă protestatari care strigă împotriva lui Dragnea, dar şi mulţi susţinători ai liderului PSD.

Potrivit primelor informații, avocații vor cere amânarea procesului.

Știrea inițială: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este citat luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, scrie Agerpres.

Iniţial, judecătorii stabiliseră ca Dragnea să fie audiat pe 18 martie, însă liderul PSD nu s-a prezentat în instanţă, după ce s-a internat în spital.

Tot luni ar trebui audiată şi Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman, după care judecătorii ar trebui să intre în dezbateri pe fond, acesta putând fi ultimul termen al procesului.

Avocaţii lui Dragnea au anunţat că vor ridica în faţa judecătorilor o excepţie privind nelegala constituire a completului de trei magistraţi care l-a condamnat pe liderul PSD. În opinia avocaţilor, completul trebuia să fie specializat în fapte de corupţie.

Pe 21 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care vizează angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi Anisei Niculina Stoica.

Instanţa a anulat suspendarea executării din dosarul "Referendumul", rezultând o pedeapsă finală de 3 ani şi 6 luni cu executare.

Alte condamnări în dosar:

*Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman, 3 ani, 7 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare;

*Rodica Miloş, fost director executiv adjunct al DGASPC Teleorman - 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere cu un termen de încercare de 5 de ani;

*Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman - 3 ani închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 5 ani pentru abuz în serviciu;

*Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei, pentru abuz în serviciu - 3 ani cu suspendare sub supraveghere cu un termen de încercare de 5 ani;

*Valentina Mirela Marica, la data faptelor şef al Complexului de recuperare şi coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei - 3 ani de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de 5 ani;

*Constantin Claudiu Balaban, şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei din municipiul Alexandria - 3 ani închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de 5 ani;

*Nicuşor Gheorghe, la data faptelor şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare - un an închisoare cu suspendare cu termen de încercare de 3 ani;

*Anisa Niculina Stoica: un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani;

*Adriana Botorogeanu: 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de încercare de 4 ani.

Judecătorii au decis atunci încetarea procesului penal în cazul Bombonicăi Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, aceasta achitând prejudiciul în cauză. De asemenea, în cazul acesteia a fost aplicată sancţiunea administrativă a amenzii în cuantum de 1.000 de lei.

În decembrie 2013, procurorii au înregistrat o sesizare din oficiu cu privire la faptul că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a două angajate, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

 

×
x close