Antena 3 CNN Actualitate Proiectul Roşia Montană a fost oprit

Proiectul Roşia Montană a fost oprit

Proiectul Roşia Montană a fost oprit
13 Sep 2007   •   11:10

Procesul de autorizare pentru proiectul minier de la Roşia Montană a fost oprit pe termen nelimitat. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că juriştii ministerului, consultaţi şi de o casă de avocatură cu care instituţia are contract, au propus suspendarea procedurii de avizare a proiectului pe motiv că certificatul de urbanism prezentat de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ar fi suspendat de drept. Korodi a precizat că decizia a fost una greu de luat, dat fiind că, legal, speţa este ?extrem de complicată şi întortocheată?. Totodată, Korodi a mai spus şi că Ministerul se aşteaptă ca în urma acestei decizii să fie dat în judecată de compania minieră care doreşte să dezvolte proiectul aurifer de la Roşia Montană.

Proiectul minier de la Roşia Montană este propus de o companie canadiano-română în care parteneri sunt statul român, prin Minvest Deva (cu 19,3%), şi firma canadiană Gabriel Resources (80%). Restul de 0,7% din capitalul companiei, listată la bursa din Toronto, este deţinut de diverse persoane fizice.

Roşia Montană Gold Corporation intenţionează să exploateze timp de aproape 20 de ani zona de la Roşia Montană, susţinând că ar putea extrage câteva mii de tone de aur şi argint prin procedeul de cianurare. Compania româno-canadiană şi-a propus o investiţie de aproape un miliard de dolari, pentru exploatarea celui mai mare zăcământ auro-argintifer din Europa. În urma studiilor realizate în zonă, specialiştii au descoperit o rezervă de aproximativ 331 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Proiectul investitorului a atras opoziţia organizaţiilor ecologiste, dar şi a Academiei Române sau a statului maghiar, care se teme de un nou accident precum cel din 2000, atunci când apele Tisei au fost poluate masiv cu cianuri scurse dintr-o uzină de prelucrare a aurului de la Baia Mare.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close