Potrivit proiectului de lege, de stimulente vor avea parte angajaţii de la Garda Financiară, cea de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Inspecţia Muncii, Protecţia Consumatorului, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, Autoritatea Naţională a Vămilor, precum şi cei din corpurile de control ale ministerelor, sau cei din primării.
Aceştia vor primi 1% din valoarea prejudiciului descoperit, iar banii îi vor primi numai după recuperarea totală sau parţială a sumelor. Va fi luată în considerare însă, numai prejudiciile mai mari de 100.000 lei.
Beneficiarii stimulentelor, aflaţi în prezent în funcţie, nu vor afectaţi de schimbările politice, se mai arată în proiectul de lege de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. De asemenea,este încurajată şi concurenţa între instituţiile de control. Astfel, în cazul în care mai multe astfel de structuri descoperă acelaşi prejudiciu, stimulentele vor fi acordate aceleia care a comunicat prima acest lucru.
Deocamdată iniţiativa legislativă se află în dezbatere publică, iar dacă va fi adoptată de Guvern, va merge în Parlament pentru aprobare.
Angajaţi beneficiari ai stimulentelor
Garda Financiară
Garda de Mediu
Inspectoratul de Stat în Construcţii
Inspecţia Muncii
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor
Autoritatea Naţională a Vămilor,
Corpul de control din ministere şi primării