Antena 3 CNN Actualitate Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu avertizează asupra degradării planetei

Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu avertizează asupra degradării planetei

Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu avertizează asupra degradării planetei
Foto: Mediafax
de S.T.    |    06 Iun 2012   •   18:45

Un raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu avertizează asupra degradării accelerate a planetei. În condiţiile dublării populaţiei faţă de anul 1950, în curând urmează să fie atinse praguri critice, scrie AFP.

Directorul general al PNUE, Achim Steiner, a declarat că "dacă această situaţie se menţine, dacă structurile actuale de producţie şi de consum ale resurselor naturale vor domina în continuare şi nu se va face nimic pentru a inversa tendinţa, guvernele vor trebui să îşi asume responsabilitatea unui nivel de degradare şi de repercusiuni fără precedent".

Raportul Geo-5 afirmă că, din cele 90 de obiective considerate prioritare de statele membre ale Programului, doar 4 au înregistrat progrese semnificative.

Sunt citate eliminarea plumbului din carburanţi şi a substanţelor care epuizează stratul de ozon, ceea ce va duce la evitarea a zeci de milioane de cazuri de cataractă până în 2100 şi a milioane de cancere ale pielii până în 2050.

Deşi accesul la apă potabilă s-a ameliorat, în 2015 încă vor exista peste 600 de milioane de oameni lipsiţi de acest acces.

În cazul a 24 de obiective s-au înregistrat progrese puţine sau chiar inexistente. Emisiile de gaze cu efect de seră s-ar putea dubla în următorii 50 de ani, cu creşteri ale temperaturii medii de cel puţin 3 grade.

×
Subiecte în articol: planeta
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close