Directorul general al PNUE, Achim Steiner, a declarat că "dacă această situaţie se menţine, dacă structurile actuale de producţie şi de consum ale resurselor naturale vor domina în continuare şi nu se va face nimic pentru a inversa tendinţa, guvernele vor trebui să îşi asume responsabilitatea unui nivel de degradare şi de repercusiuni fără precedent".
Raportul Geo-5 afirmă că, din cele 90 de obiective considerate prioritare de statele membre ale Programului, doar 4 au înregistrat progrese semnificative.
Sunt citate eliminarea plumbului din carburanţi şi a substanţelor care epuizează stratul de ozon, ceea ce va duce la evitarea a zeci de milioane de cazuri de cataractă până în 2100 şi a milioane de cancere ale pielii până în 2050.
Deşi accesul la apă potabilă s-a ameliorat, în 2015 încă vor exista peste 600 de milioane de oameni lipsiţi de acest acces.
În cazul a 24 de obiective s-au înregistrat progrese puţine sau chiar inexistente. Emisiile de gaze cu efect de seră s-ar putea dubla în următorii 50 de ani, cu creşteri ale temperaturii medii de cel puţin 3 grade.