Antena 3 CNN Actualitate Programul de muncă prelungit crește riscul de deces, avertizează OMS

Programul de muncă prelungit crește riscul de deces, avertizează OMS

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 15:53 17 Mai 2021 Modificat la 15:53 17 Mai 2021
o_1f5t673ou15n81vkladdavfn0qb.jpg
Sursa foto: Pixabay

Prea multă muncă dăunează grav sănătăţii, relevă un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Ce înseamnă prea mult? Ei bine, orice program de lucru care depăşeşte 55 de ore săptămânal, avertizează specialiştii.

Studiul a fost realizat în perioada 2000-2016, deci nu a inclus şi perioada pandemiei, când a crescut vertiginos numărul celor care lucrează de acasă..

"Telemunca a devenit norma în multe industrii, iar graniţele dintre casă şi serviciu dispar deseori", avertizează directorul OMS.

În cei 16 ani incluşi în studiu, numărul de decese provocate de boli de inimă, cauzate de suprasolicitare, a crescut cu 42%, iar cel al deceselor provocate de atac cerebral, cu 19%, mai arată studiul.

Potrivit OMS, cel puţin 9% din populaţia globului lucrează cu mult mai mult decât prevede legislaţia.

"A lucra 55 de ore sau mai mult pe săptămână reprezintă un mare risc pentru sănătate", susţine şi doctor Maria Neira, directoare a Departamentului de mediu, schimbări climatice şi sănătate din cadrul OMS.

Nu este pentru prima oară când oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra consecinţelor nefaste ale muncii peste program. Un studiu realizat de o asociaţie de profil din Statele Unite concluziona, în anul 2019, că un program de lucru de 10 ore zilnic creşte riscul de AVC cu 29 de procente.

 

×
TOP articole
x close