Antena 3 CNN Actualitate Program de repopulare cu sturioni pe Dunăre

Program de repopulare cu sturioni pe Dunăre

sturion.jpg
11 Aug 2015   •   11:21

În cadrul unei vaste acțiuni, organizată de ONG-ul de protecție a mediului WWF și cofinanțată de Uniunea Europeană, au fost introduși circa 50.000 de puieți de sturioni pe cursul inferior al Dunării, între Bulgaria și România. Programul își propune să salveze o specie care 'a supraviețuit practic neschimbată din vremea dinozaurilor', spune Veselina Kavrakova de la WWF, citată marți de AFP, scrie Agerpres.

Ea a precizat că pescuitul excesiv al sturionilor pentru caviar reprezintă o amenințare de dispariție completă a acestor pești. Puieții de sturion de circa 10 centimetri, care s-au dezvoltat în crescătorie, au fost transportați circa 400 de kilometri până în satul bulgar Vetren. Sturionul de Dunăre figurează la nivel internațional ca 'vulnerabil', însă 'situația lui este foarte gravă', atrage atenția Veselina Kavrakova.

Sturionul, pește cu botul ascuțit care poate trăi până la 100 de ani și măsura până la șase metri lungime, era în trecut foarte răspândit într-o mare parte a Europei. În prezent se mai găsește doar pe ultima parte a cursului Dunării. Trăind în majoritatea timpului în Marea Neagră, cu excepția cegăi care rămâne mereu în apă dulce, sturionii intră în Dunăre pentru a se reproduce.

Până în 1970, sturionii înaintau pe fluviu până în Austria, însă construcția barajului de la Porțile de Fier îi împiedică să mai facă acest drum. Guvernele român și bulgar au interzis din 2010 pescuirea sturionilor. 'De o veșnicie' nu s-a mai auzit să se fi pescuit vreun sturion în Dunăre, spune Rumen Ivanov, pescar local.

Specialiștii care au eliberat puietul în apă speră ca majoritatea să supraviețuiască și să se reproducă în trei-patru ani. Fiecare pui de sturion are un număr prins de înotătoarea stângă, iar WWF vrea să studieze regulat peștii, măsurându-i, observându-le deplasarea și modul de viață.

'Toate aceste informații indispensabile pentru protejarea unei specii lipsesc în prezent', regretă Stoian Mihov, unul din responsabilii proiectului în cadrul secțiunii bulgare a WWF. Rezultatele acțiunii de reintroducere a sturionilor în Dunăre vor fi vizibile doar peste câțiva ani, încheie AFP.

×
Subiecte în articol: WWF
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close