Ministerul Educaţiei continuă să fie scena protestelor. Sute de profesori din Capitală şi din ţară întrerup orele, iar de la ora 9:00 au început să se adune în faţa Ministerului, pentru a cere salarii decente. Alături de ei vor fi şi studenţii, care sunt nemulţumiţi de valoarea burselor.
Profesorii de la Liceul "Dinu Lipatti" din Piteşti au intrat, luni, în grevă. Dascăli refuză să intre la ore, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de 10 zile.
Un protest spontan a izbucnit, luni, şi la Liceul de Chimie din Iaşi. Circa 40 de profesori refuză să participe la ore din cauza salariilor foarte mici.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, i-a invitat pe liderii confederaţiilor sindicale din Învăţământ la discuţii pe marginea salarizării unitare. Întâlnirea ar urma să aibă loc la ora 14:00, la sediul Ministerului Muncii.
Sute de profesori şi elevi şi-au cerut drepturile săptămâna trecută în faţa Ministerului Educaţiei. Totul a început cu un protest spontan izbucnit în faţa instituţiei, care s-a extins apoi în mai multe oraşe din ţară.
Sindicaliştii din Educaţie cer ca salariile să revină la valoarea dinaintea tăierii cu 25%, iar studenţii vor burse mai mari.
Protestul ar putea fi reluat la Ministerul Finanţelor
Salariaţii din Finanţe sunt nemulţumiţi de condiţionarea acordării stimulentelor şi ameninţă cu reluarea protestelor. Mai mult, jar pe foc a pus şi preşedintele Traian Băsescu, care susţine că angajaţii Ministerului Finanţelor nu au niciun drept să protesteze, pentru că au beneficiat de un sistem de plată clientelar.
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, spune că nu se aşteaptă la noi proteste din partea angajaţilor.
"Nu accept şantajul angajaţilor pe acest subiect", a spus Blejnar.
Traian Băsescu susţine că vina pentru actualul sistem de salarizare de la Finanţe o poartă chiar angajaţii.
Salariaţii Ministerului Finanţelor au blocat instituţia săptămâna trecută. După două luni în care stimulentele le-au fost tăiate şi s-au trezit cu cele mai mici salarii dintre bugetari, oamenii şi-au pierdut răbdarea.
Guvernul şi-ar putea angaja răspunderea pe Legea salarizării
În timp ce oamenii ies în stradă, Executivul şi-ar putea angaja, luni, răspunderea pe Legea salarizării. Decizia ar putea fi luată în şedinţa coaliţiei de guvernare.
Premierul Emil Boc susţine că Legea salarizării va produce pentru bugetari, anul viitor, o recuperare a banilor pierduţi prin diminuarea cu 25 la sută.
Săptămâna terecută, premierul a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspundere pe Legea educaţiei.