Profesorii de la noi câştigă într-o lună cât alţii în... patru ore. Alţii din Luxembourg. După ce au comparat salariile din România cu cele din alte ţări europene, sindicaliştii de la FSLI au cerut Guvernului să facă mai repede o lege corectă a salarizării. Veniturile de acum, spun sindicaliştii, sunt umilitoare. De 15-20 de ori mai mici decât în ţările civilizate.
Să fii dascăl în România nu e chiar... o afacere. Într-o oră, un profesor câştigă în România puţin peste 2 euro. E practic, cel mai mic venit din Europa.
Cel mai mare tarif orar pentru profesorii de şcoală generală este în Luxemburg, respectiv 85 de euro, urmat de Danemarca - 57 de euro, Germania - 54 de euro, Anglia - 48 de euro, Belgia - 45 de euro, Irlanda - 44 de euro şi Olanda - 42 de euro.
Datele apar în raportul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Acelaşi raport arată că salarii mai mari decât profesorii români au şi cei din Grecia - 35,3 euro pe oră, Spania - 34,7 euro, Slovenia - 34,5 euro, Polonia - 25 de euro, Cehia - 17 euro şi Ungaria - 16 euro.
Sindicaliştii de la FSLI spun că aceste cifre arată cât de umiliţi sunt dascălii români şi se plâng şi de banii pe care îi iau profesorii la examenele naţionale. Astfel, preşedintele comisiei din centrul de examen primeşte 339 de lei net, asistentul - 19 lei net pe zi, iar un profesor evaluator - 3 lei pentru o lucrare corectată. La BAC, corectarea unei lucrări aduce un venit dublu.