România îşi plăteşte foarte prost dascălii. Chiar preşedintele ţării admitea recent că profesorii sunt remuneraţi sub valoarea lor. Şeful statului avea pentru ei şi o sugestie: să îşi găsească o slujbă part-time. I-am găsit pe câţiva dintre dascălii care au ascultat de..."sfatul" preşedintelui.
Ecaterina Urzică e profesor de peste trei decenii. A predat economie, iar acum îi învaţă pe elevii ei tainele calculatorului. După 32 de ani de muncă, salariul ei este... “Pe fluturaş, 1.095 de lei, faţă de 1.620 pe care îi aveam înainte”, spune profesoara. Aşa că acum încearcă să facă şi altceva. Nu e singura în situaţia asta. Unii profesori fac meditaţii. Alţii au descoperit afacerile de tip Multi Level Marketing. Dezvoltă reţele de clienţi, vând asigurări de viaţă sau pensii private.
“Sunt foarte mulţi profesori care în ultimul timp solicită asemenea activitate, iar ponderea lor a crescut cu cel puţin 50% faţă de anul trecut”, a declarat Mihai Tănase, directorul executiv al unei afaceri Share Marketing.
“În timpul liber trebuie să îmi completez veniturile, lucrând part time”, explică Ecaterina Urzică. Pentru profesoara de informatică, munca part-time înseamnă câteva ore pe zi în care se întâlneşte cu potenţialii clienţi şi încearcă să-i cucerească.
Venitul din aceste activităţi este, adesea, mai mare decât salariul. “Veniturile în perioada în care mă implicam două-trei ore pe zi au ajuns şi la 2.700 de lei”, spune profesoara.
“Dacă munceşti măcar trei ani. Poţi ajunge la un salariu mediu pe economie. După aceea poate să ajungă şi la 1.000 de euro”, susţine Constantin Hanganu, directorul unei reţele MLM. “Firmele oferă şi bonificaţii şi cadouri”, a precizat Ecaterina Urzică.
Mariana şi Romeo, doi profesori veterani care acum vând produse de sănătate, spre asta aspiră. În cele mai multe cazuri, din al doilea job profesorii câştigă dublu sau chiar triplu faţă de salariul de la şcoală. Salariu din care nu şi-ar permite să trăiască.
Deşi câştigă mai mult din activităţile part-time, cei mai mulţi profesori spun că nu vor renunţa la munca de la catedră, pe care au ajuns să o facă doar din pasiune.