Dascălii au început mişcările de protest în toată ţara. În judeţul Buzău, profesorii şi-au suspendat activitatea. În acelaşi timp, federaţia sindicală Alma Mater a decis, luni, organizarea de pichetări, greve de avertisment şi mitinguri, la nivel local, până pe 4 aprilie. De la începutul lunii iunie, sindicaliştii din învăţământ ar putea declanşa greva generală. În plus, pentru perioada următoare au anunţat proteste şi sindicaliştii din învăţământul superior.
În plin semestru, circa 160 de şcoli din Buzău se închid de marţi. Peste 5.000 de profesori intră în grevă până vineri, pe motiv că nu şi-au primit salariile. De voie, de nevoie, elevii intră şi ei într-o vacanţă care nu era în program. Exemplul dascălilor de la Buzău ar putea fi preluat şi de colegii din alte judeţe. Marţi este aşteptată şi reacţia ministrului Daniel Funeriu.
Tonul protestelor l-au dat profesorii de la Liceul pedagogic "Spiru Haret", unde învaţă peste 1.500 de elevi din Buzău. Profesorii nu vor veni la ore toată săptămâna.
Dascălii sunt revoltaţi că Ministerul Educaţiei refuză să respecte deciziile definitive date de instanţele de judecată privind drepturile lor salariale.
"Profesorii şi-au primit salariile diminuate cu 30-60% în judeţul Buzău. (...) Pentru luna februarie, angajaţii nu şi-au mai primit salariile integral", a declarat liderul sindical Ioan Dobre.
"Ideea conform căreia fondurile pentru judeţul Buzău au fost suplimentate e o minciună", a mai spus Dobre.
Proteste în lanţProfesorii nu sunt, însă, singurii care anunţă proteste în această perioadă. Transportatorii ies în stradă miercuri, urmând ca a doua zi să-şi suspende activitate şi angajaţii Metrorex. Reprezentanţii Ministerului Transporturilor continuă negocierile cu sindicatele de la Metrou, pentru a stopa declanşarea grevei generale, programată pentru joi.
Marţi are loc o nouă rundă de discuţii între sindicaliştii de la Metrou şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor, după ce, în urma întâlnirii de luni, ministrul Radu Berceanu a anunţat că fondul de salarii nu va fi majorat. Berceanu a declarat că a găsit alte căi de înţelegere şi speră să stingă conflictul înainte de ziua de joi, când sindicaliştii au programat încetarea lucrului, între orele 4:00 şi 16:00.
Dacă sindicaliştii de la Metrou nu vor renunţa la protest, Capitala va fi pur şi simplu blocată de proteste. Asta în condiţiile în care transportatorii se pregătesc să aducă 10.000 de maşini în faţa guvernului în cursul zilei de miercuri. Negocierile de luni dintre transportatori şi reprezentanţii Ministerului s-au încheiat fără concluzii. Astfel, marţi are loc o nouă rundă de discuţii la care participă şi premierul Emil Boc.
Studenţii, la negocieri Marţi dimineaţă, reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti s-au întâlnit cu oficiali ai Ministerului Educaţiei. La întâlnire s-a discutat despre viitoarea lege a educaţiei şi despre sprijinul social acordat studenţilor.
Organizaţiile studenţeşti vor o mai mare implicare a statului în educaţie şi reprezentarea studenţilor în toate structurile cu rol decizional din universităţi.
"Am convenit asupra semnării unui parteneriat între Ministerul Educaţiei şi studenţi", a declarat reprezentantul studenţilor, Cezar Hâj. Acesta a mai precizat că a făcut o propunere prin care căminele să devină organizaţii non-profit.
Luni, câteva zeci de studenţi au protestat în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de reducerea fondurilor pentru burse, dar şi de lipsa transparenţei în adoptarea deciziilor, care îi vizează.
În urma discuţiilor de marţi, Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) a decis să renunţe la proteste până la semnarea unui protocol cu Ministerul Educaţiei.
Antena3.ro