Sunt profesori de nota cinci, dar fac mofturi când li se oferă un loc de muncă. Zeci de suplinitori au renunţat la posturi, pentru că au primit o catedră care nu se ridică la înălţimea pretenţiilor lor. Alţii în schimb, care au zece pe linie, sunt lăsaţi pur şi simplu pe dinafară din cauza birocraţiei.
E şi cazul unei profesoare din Iaşi. A terminat Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Petre Andrei, în sistem Bologna şi nu a ştiut că trebuie să aibă şi masterul finalizat ca să-i fie recunoscută diploma. Mai grav este că s-a înscris la examenul de titularizare şi nimeni nu i-a spus că îi mai trebuie încă o diplomă. A mers mai departe. S-a prezentat la examen.
A luat 10, singurul din judeţ. Avea toate şansele să ia un post de titular. A fost respinsă. A sperat că se va încadra măcar la suplinitori, pentru că avea acest drept, pentru un post în gimnaziu. Nu a primit nici de această dată. Aşa că va face o sesizare la inspectoratul şcolar, iar dacă nu rezolvă nimic, va aştepta până la anul, când termină masterul. În timp ce profesoara de 10 nu a obţinut un post în învăţământ, cei cu note de cinci şi şase fac mofturi.
Ca ea sunt sute de profesori de cinci şi şase nemulţumiţi de locurile de muncă vacante. Până acum peste 25.000 de catedre ar putea rămâne fără profesori.
?Nu le convin posturile respective. Sunt departe de domiciliu?, a declarat Victor Stoica - inspector ISMB Sector 1.
Sunt şi profesori cu note mari, care nu au loc de titular. Roxana Tudorache a luat nota 10 la titularizare, dar nu a prins nici măcar un post de suplinitor.
?Am descoperit că nu pot ocupa un loc pentru că am terminat Bologna şi nu e legal. Postul pe care-l doream e al altcuiva titularizat în Ilfov şi figurează aici pe continuitate. Sunt titularii pe viaţă care nu eliberează posturile şi aceştia nu au o anumită valoare?, a declarat Roxana Tudorache.
Dacă acum riscăm să rămânem fără 20.000 de profesori calificaţi, peste doi ani am putea ajunge ca unu din trei profesori să fie pensionari sau necalificaţi.
Observator