În România anului 2009, stat membru al Uniunii Europene, elevii sunt nevoiţi să se uite la televizor din oră în oră, pentru a alfa dacă se vor duce a doua zi la şcoală.
După numeroase negocieri, liderii celor patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ s-au întâlnit, miercuri, în şedinţă comună pentru a analiza propunerile Guvernului. La întâlnirea sindicaliştilor au fost aşteptaţi să ia parte premierul Emil Boc şi miniştrii Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Marian Sârbu şi Gheorghe Pogea.
La finalul şedinţei, ministrul Muncii, Marian Sârbu, a anunţat o parte din termenii acordului semnat atât de Guvern, cât şi de către liderii de sindicate.
Unul dintre cele zece puncte ale documentului prevede ca resursele alocate Educaţiei prin buget să fie asgiurate de Ministerul Finanţelor Publice, fără a afecta nivelul salariilor din 2009.
Acordul le permite sindicaliştilor să reia protestele în cazul în care Guvernul nu-şi respectă promisiunile.Primul lider sindical care a ieşit la declaraţii după şedinţa de miercuri a fost Răzvan Bobulescu, preşedintele Alma Mater. Acesta a anunţat că federaţia pe care o reprezintă a decis să semneze acordul stabilit.
La scurt timp, secretarul general FSLI, Liviu Pop, a anunţat că teza unică se va susţine joi, iar profesorii au suspendat conflictul de muncă anunţat."Termenii acordului sunt valabili atâta timp cât sunt respectaţi", a mai declarat Liviu Pop.
După declaraţiile liderilor sindicali, ministrul Educaţiei a susţinut o conferinţă de presă în care a confirmat semnarea documentului de către ambele părţi.
Ministrul Educaţiei le-a transmis elevilor "să se pregatească pentru ziua de mâine ca pentru o zi normală".Reprezentanţii celor patru federaţii sindicaledin Educaţie au mai declarat că decizia de a semna acordul a fost luată în interesul copiilor şi al părinţilor.
Sindicatele au primit asigurări din partea ministrului Educaţiei că nu vor fi făcute disponibilizări, norma didactică nu va fi schimbată, iar directorii de şcoli nu vor fi daţi afară din cauza ordonanţei deconcentratelor.
Totodată, ministrul a promis că prevederile referitoare la majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice vor figura în noua lege a salarizarii unice.
Deciziile sunt prevăzute într-un document, convenit cu cele patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ.
În cazul în care cele două părţi nu ar fi ajuns la un consens, sindicaliştii ameninţau că vor boicota tezele cu subiect unic care urmează să se susţină joi.
Antena3.ro