Antena 3 CNN Actualitate Prof.dr. Vladimir Beliş, despre incendiul de la Ferma Dacilor: "S-a atins o temperatură de crematoriu"

Prof.dr. Vladimir Beliş, despre incendiul de la Ferma Dacilor: "S-a atins o temperatură de crematoriu"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 17:40 05 Ian 2024 Modificat la 23:21 05 Ian 2024

După 10 zile de la incendiul de la Ferma Dacilor, medicii legişti încă nu pot identifica opta victimă. Tatăl și cei doi copii care au pierit în acest incendiu nu pot fi înmormântați, pentru că în continuare se încearcă găsirea acelui ADN extrem de important. Sunt 85 de fragmente osoase care sunt în prezent analizate de IML. 

Întrebat despre procedura de identificare a ADN-ului profesorul Vladimir Beliș, fost director INML "Mina Minovici", a precizat că ne putem aştepta ca acest demers să mai ia câteva zile, având în vedere complexitatea metodologiei. 

"În primul rând, identificarea se face pe oase și după fragmente tisulare. Procesul de extragere a ADN-ului din oase este un proces destul de laborios pentru că osul trebuie preparat, astfel încât să devină un fel de pulbere.

Și asta se face cu o metodologie destul de complicată. Identificarea este foarte ușoară atâta timp cât avem ADN-ul tatălui, deci ăsta este principalul element de comparație, ADN-ul tatălui. Și atunci avem un număr de fragmente, osoase după câte am înțeles, cam în jur de 80.

Păi dați-mi voie să vă spun că fiecare os, fiecare fragment trebuie luat și transformat în pulbere, că așa se face tiparea ADN, pe os din pulbere și apoi după ce s-a transformat, fiecare fragment astfel preparat trebuie comparat cu ADN-ul tatălui. Este o chestiune de noroc, că fiecare os trebuie luat separat și depinde de șansa de a găsi osul care se potrivește cu ADN-ul tatălui. 

Și dacă îl găsesc la numărul 72 durează un număr de zile, pentru că însuși prepararea pentru extragerea ADN-ul, pentru tiparea ADN este os estul de laborioasă, așa încât ne putem aștepta la un număr de zile", a spus profesorul Beliş.

Întrebat apoi despre incendiul de la Ferma Dacilor profesorul Beliş a opinat că este posibil să se fi ajuns la temperaturi extrem de ridicate.

"N-am o experiență vastă în materie, dar în orice caz s-a ajuns la o temperatură de câteva sute de grade. Am văzut imaginile, focul era extrem de puternic. Şi mă gândesc că e posibil, dar asta e o presupunere, nu pot să fiu sigur că era posibil să fie transformat cortul la nivel de a nivel de cenușă. Acum osul  a rămas, deci din oase și va putea extrage în mod indubitabil ADN-ul", a spus Reputatul profesor dr. Vladimir Beliș, fost director INML "Mina Minovici", la Antena 3 CNN.

×
x close