Antena 3 CNN Actualitate Profesor universitar din SUA: ”România a refuzat activ să o sprijine pe Maia Sandu și a făcut-o doar când nu mai avea alternativă”

Profesor universitar din SUA: ”România a refuzat activ să o sprijine pe Maia Sandu și a făcut-o doar când nu mai avea alternativă”

Marius Ghincea, profesor universitar la Johns Hopkins School of Advanced International Studies, a criticat astăzi politica externă a României în relație cu Republica Moldova.

o_1fag43ipi44r15su14vrlr211dsb.jpg
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    13 Iul 2021   •   17:25

România a refuzat activ să o sprijine pe Maia Sandu și a făcut-o doar atunci când nu mai avea vreo altă alternativă. A făcut-o doar când toți caii de bătaie ai României în Moldova au fost decimați.

În rest, orice observator al politicii externe românești în Moldova știe foarte bine cum a fost tratată Maia Sandu la București și de către București. Și vorbim de o femeie care are cetățenia română, se declară româncă și care recunoaște explicit că vorbește limba română.”, a scris Marius Ghincea, pe Facebook. 

Profesorul universitar a subliniat faptul că autoritățile de la București au respins în trecut politica Maiei Sandu. 

„Vorbim de ani de zile în care Maiei Sandu i se refuza persistent orice primire oficială la București. Vorbim de opoziție activă față de agenda reformistă a mișcării conduse de aceasta și un sprijin și mai activ pentru oligarhia lui Plahotniuc. Vorbim de acțiuni subversive de subminare și discreditare a PAS și a Maiei Sandu de oameni cu loialități dubioase și care au fost ani la rând portavoci ai lui Plahotniuc în București și la Bruxelles.

Da, strategia Bucureștiului s-a schimbat și a avut loc o îmbrățișare a Maiei Sandu, deși nici asta completă dacă ne uităm la ce spuneau până acum câteva zile "intelectualii" de serviciu ai politicii externe românești. Dar asta abia după ce orice altă alternativă a dispărut. Bucureștiul a fost constrâns de împrejurări să o îmbrățișeze pe Maia Sandu. Nimeni nu a răspuns pentru acțiunile anterioare.

Ce e important acum este ca Bucureștiul să joace rolul de partener onest al noii guvernări de la Chișinău. Să sprijine activ, așa cum și-a asumat acum, agenda reformatoare a noii guvernări.”, a mai scris Marius Ghincea.

MAE a transmis astăzi un răspuns oficial, în care respinge afirmațiile potrivit cărora MAE nu a susținut-o pe Maia Sandu, făcute tot de Marius Ghincea, în decursul zilei de ieri.

„Multe dintre acțiunile noastre nu au un caracter public, tocmai pentru ca devoalarea unor pași și a unor realizări de etapă, de nivel tactic, să nu pună sub semnul întrebării atingerea unor obiective strategice. Mai mult, nu dorim să transformăm România într-o țintă predilectă în dezbaterea politică din Republica Moldova. Comentariile, inclusiv recente, ale unor observatori că nu avem o politică clară în aceea ce privește Republica Moldova sau că Maia Sandu nu a fost sprijinită sunt pur și simplu eronate”, arată MAE.

Ieri, Marius Ghincea a scris pe Facebook că rezultatele alegerilor din Republica Moldova ”arată nevoia urgentă de schimbare de paradigmă a politicii externe a Bucureștiului față de Moldova”:

„Rezultatele alegerilor din Moldova sunt un dezastru pentru establishmentul politicii externe românești. Nu o vor arăta, chiar se vor declara bucuroși de victoria istorică a PAS și a Maiei Sandu, dar în realitate Bucureștiul este martorul unui faliment strategic și intelectual al întregii sale non-strategii din Moldova. Tot ce a făcut Bucureștiul în ultimii ani, până în această primăvară, a fost împotriva acestei victorii. Iar marile somități ale politicii externe românești încă aveau speranțe, încă urmăreau o discreditare, o reducere a sprijinului de care se bucură Maia Sandu. Totul pentru a le permite și lor să joace în continuare în cocina de porci de la Chișinău.

Maia Sandu și PAS au fost tratați cu spatele ani de zile de către București. S-au refuzat întâlniri, s-au făcut presiuni să se comporte altfel, s-a refuzat sprijin împotriva oligarhizării Moldovei. Toate acestea în același timp ce somități ale politicii externe românești, cu funcții și fără funcții publice, pupau ghiulul lui Plahotniuc și al aghitanților săi.”

×
Subiecte în articol: România Republica Moldova profesor SUA
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close