Antena 3 CNN Actualitate Prof. dr. Vladimir Beliș, despre misterele deceselor de coronavirus: 'Să pui diagnosticul fără autopsie e hazardat'

Prof. dr. Vladimir Beliș, despre misterele deceselor de coronavirus: 'Să pui diagnosticul fără autopsie e hazardat'

1 minut de citit Publicat la 20:52 12 Mai 2020 Modificat la 20:52 12 Mai 2020
o_1e84tp5e51a3s8mpbfc16r05mdb.jpg

„Am avut cazuri de infectați cu HIV, SIDA, virusul care scade imunitatea. Astfel, individul poate contracta orice altă boală, care determină moartea. Mergem pe lanțul acesta. Și în cazul Covid-ului s-ar putea merge pe același proces. Eu aș merge foarte riguros pe autopsii pentru a lămuri corespondența între simptomatologie și ceea ce se găsește la autopsie. N-aș neglija autopsia.”, recomandă profesorul Beliș.

„Indiferent ce se cere ca obiective în ordanță, aș fi dispus cu siguranță descrierea organelor, micro și macroscopic, pentru corespondență între leziune și testul de coronavirus.”, reiterează Vladimir Beliș. „Dacă nu se face necropsia și nu se face nici testul, se știu astăzi ce organe sunt afectate de coronavirus: plămânii, inima, mai puțin ficatul.”, susține profesorul.

În cazurile în care cauza morții nu este clară, după puțin timp petrecut în spital, cel care emite certificatul de deces este obligat să dispună necropsia care să dezvăluie cauza decesului. Dacă familia se opune autopsiei, certificatului de deces nu va fi emis, caz în care Parchetul va dispune obligatoriu efectuarea autopsiei medico-legală.

Cel care emite certificatul IML trebuie să-și asume responsabilitatea cauzei decesului. „Am învătat în peste 60 de ani de medicină legală să fiu foarte atent în stabilirea diagnosticului de moarte.”, spune profesorul Beliș.

„Diagnosticul pentru coronavirus se face prin testare. La cadavru, nefăcându-se acest test în timpul vieții, i-au recoltat din plămân. Nu este țesut necroptic, este greșit formulat”, referitor la cazul 708, un bărbat de 46 ani.

„Marea majoritate a cazurilor de deces ca urmare a infectiei cu coronavirus, au și numeroase alte comorbități. Cei care sunt cei mai vulnerabili sunt cei cu comorbități, indiferent de vârstă, sau cei bătrâni care au imunitate scăzută. 

Prof. dr. Vladimir Beliș, despre misterele deceselor de coronavirus: 'Să pui diagnosticul fără autopsie e hazardat'

 

×
x close