Astenia de primăvară există doar dacă ne gândim la ea. Înainte să asociem această tristeţe profundă pe care o simţim zilele acestea cu schimbarea vremii, ar fi bine să ne gândim la acţiunile noastre zilnice.
Care de cele mai multe ori ne dezechilibrează în loc să ne ajute să facem faţă problemelor zilnice. Profesorul Vlad Ciurea ne dă şi câteva ponturi pentru zile mai bune din punct de vedere mental.
"În primul rând că nu trebuie să ne gândim la astenie. Cuvântul trebuie să iasă, sunt anumite cuvinte pe care nu trebuie să le folosim. Dacă se poate, să nu folosim cuvântul boală. În loc de boală să zicem disfuncţionalitate de organ, să nu folosim cuvântul bătrâneţe. În Danemarca, unde am lucrat, se spune senior. Foarte multă lume se ascunde şi multe doamne în spatele cuvântului astenie.
Haideţi să o luăm invers: V-aţi odihnit aseară? Aţi fumat? Aţi stat la taclale? Aţi băut cafea după ora 18.00? Dacă în această perioadă de primăvară, care înseamnă o redeschidere a florilor, a sufletului, a iubirii, a naturii, eu mă plâng de astenie... În loc să deschid geamul să inspir aer curat. Nu există astenie, este doar în căpuşorul nostru format.
Fiziologic, organismul iese din hibernare şi începe să evolueze primăvară şi atunci să zicem că are o perioadă în care se adaptează mai greu. Noi trebuie să îl facem să se adapteze mai repede.
Treziţi-vă de dimineaţă, faceţi un duş rece, după unul cald, duşuri scoţiene, mâncaţi curat, fructe, legume româneşti, seara beţi un pahar de vin să puteţi dormi liniştiţi, gândiţi numai pozitiv şi veţi ieşi din această astenie.
Toate lucrurile acestea simple... Toate seminţele au vitamina C. Nici nu trebuie să ne gândim la astenie", a declarat prof. dr. Vlad Ciurea.
Citeşte şi: Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Mâncați asta zilnic! Este un foarte bun stimulator pentru creier!”
Prof. dr. Vlad Ciurea a dezvăluit un secret pentru sănătatea organismului. Mai mult, renumitul profesor ne sfătuiește să avem dimineți petrecute în tihnă pentru ca ziua să fie una productivă.
Dimineața, trebuie să ne trezim cât mai devreme, să deschidem geamurile larg și să facem câteva exerciții de inspirație și expirație. Un profesor din Academia rusă, care a trăit o perioadă în Siberia, spune că se poate trăi 150 de ani cu aerul curat din Siberia.
Aerul acela să intre în plămâni. Acele mici exerciții fizice ajută creierul să se încălzească, să pornească toate circuitele.
Apoi, să bem două pahare de apă la temperatura camerei. Primul este extraordinar, pentru că evacuează toate 'dejectele' tubului digestiv. Al doilea pahar cu apă este foarte bun pentru că intră în circulație și pune ”locomotiva” în mișcare”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea.
Cât despre alimente benefice pentru creier, neurochirurgul precizează că dulcele este foarte bun, dar nu zahărul, ci un dulce sănătos, cum sunt mierea de albine și ciocolata neagră.
”Creierul are două puncte de activitate maximă: între 10.00 -12.00 și 16.00 -18.00. Dacă a obosit, putem să-i dăm un pic de cafea, pe care să o bem încet. Creierul așteptă să fie răsplătit cu un dulce bun, dar fără zahăr”, mai spune medicul.
E foarte important să ne și odihnim, creierul are nevoie de odihnă suficient, dar are nevoie și de socializare, zâmbete, mișcare.
”Trei lucruri importante: vorbire, scriere, mișcare. Și încă ceva. Am uitat să apreciem muzica adevărată și, mai grav, am uitat să dansăm. Dansul este dovedit că previne întâlnirea cu Alzheimer”, spune profesorul Ciurea.