"S-a verificat respectarea prevederilor legale privind calitatea, etichetarea, modul de comercializare, prezentare şi publicitate a produselor alimentare de post - produselor alimentare vegetale, texturat proteic de soia, făina de soia, mixuri pe bază de soia - existente la comercializare", anunţă ANPC.
Inspectorii autorităţii au verificat mai mult de 17 tone de alimente de post găsite la cele 693 de firme. La 540 de firme s-au constatat abateri de la lege, fiind găsite ca neconforme patru tone de alimente.
"Pentru abaterile constatate, au fost oprite definitiv de la comercializare 117 kilograme de produse care erau improprii consumului uman, iar 2.715 kilograme au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea neconformităţilor. Totodată, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, au fost aplicate 385 de amenzi contravenţionale, în valoare de 865.400 lei, şi 155 de avertismente", anunţă ANPC.
Inspectorii au descoperit şi alimente "de post" care erau preparate folosind şi ingrediente de origine animală.
"Un restaurant cu autoservire din Bucureşti prepara orez cu năut, tortellini cu ciuperci, orez cu legume şi diverse alte salate care erau prezentate ca fiind preparate de post, însă la unele dintre acestea se utilizau ca ingrediente ouăle, care nu erau declarate în compoziţie", potrivit comunicatului ANPC, citat de Mediafax.
În judeţul Brăila, a fost descoperit la vânzare produsul "caşcaval de post Tostino Red", o brânză vegetală, care însă avea în compoziţie cazeină din lapte.
Produsul "brânză topită tartinabilă vegetală Margareta", care provenea din Ungaria, a fost găsit la vânzare, în judeţul Vaslui. Printre ingredientele produsului puteau fi însă observate brânza, smântâna şi laptele.
În judeţul Vrancea, erau comercializate napolitanele de post Rommis. Acestea "induceau în eroare consumatorii pentru că aveau în compoziţie zer praf".
Inspectorii au descoperit şi produse de post stricate sau expirate, în ambalaje rupte sau desfăcute ori cu etichete rupte sau ilizibile.
Au fost amendate mai multe firme care vindeau produse a căror denumire nu corespundea cu lista ingredientelor.
Unele produse aveau două etichete. Astfel, fasolea bătută instant "Adazia", avea în lista de ingrediente fulgi de fasole, făină de mazăre, fulgi de cartofi deshidrataţi, sare iodată, monoglutamat de sodiu, usturoi şi arome. Pe o altă etichetă, a aceluiaşi produs, "aplicată aleatoriu pe ambalaj" puteau fi citite şi alte ingrediente în compoziţie.
De asemenea, au fost găsite produse care nu aveau termenul de valabilitate înscris pe ambalaj, sau acesta era imposibil de citit. Procentele în care ingredientele au fost folosite nu au fost trecute pe unele etichete, iar pe altele nu era înscrisă cantitatea netă de produs, lucruri impuse prin lege, motiv pentru care vânzătorii au fost sancţionaţi.
Datele de contact ale producătorului sau importatorului lipseau de pe unele etichete, în timp ce altele nu erau traduse în română, condiţii obligatorii prin lege.
Vezi aici produsele şi sancţiunile aplicate de ANPC (pdf)
Antena3.ro