Atunci când, în grabă, sau pur şi simplu din neatenţie, scăpăm un ambalaj pe jos şi trecem nepăsători mai departe, nu conştientizăm cât de grav ar fi dacă am face toţi la fel.
Scenariul poate fi de-a dreptul apocaliptic. Munţi de gunoaie ar împânzi străzile României. Gândiţi-vă că doar la nivelul Capitalei sunt colectate în fiecare zi peste 3 mii de tone de deşeuri.
Pe lângă străzile şi trotuarele inestetice, ne-am confrunta şi cu apariţia infecţiilor şi a bolilor. Tocmai de aceea ar trebui să realizăm cât de importanţi sunt pentru comunitate angajaţii din salubritate. Gunoierii, aşa cum îi ştie toata lumea.
Pentru ei, aceasta meserie, deşi murdară, nu este deloc o ruşine.
George, de exemplu, lucreaza în domeniu de 16 ani. În tot acest timp, a înţeles că un mediu înconjurator curat înseamnă sănătate.
"Ziua de lucru constă în a-ţi face datoria faţă de cetăţeni, în primul rând, de a aduna deşeurile menajere şi a nu lăsa în urma ta tot felul de resturi. Daca au căzut pe jos le aduni frumos cu lopata, le mături, pentru că în primul rând ne gândim la mediul înconjurător. Şi nu e bine nici pentru copii. Vă daţi seama că să nu îţi faci treaba cum trebuie şi să rămână resturi daunează în primul rând sănătăţii, ceea ce nu ne dorim", a arătat el.
Nimeni nu-şi doreşte să vadă strazi şi trotuare murdare într-un oraş european, însă, din păcate, mulţi români sunt încă prea comozi pentru a face încă doi paşi în plus până la coşul de gunoi.
În punctele aglomerate, precum staţiile RATB sau gurile de metrou pot trece chiar şi de 10 ori într-o singura zi. În aceste condiţii, provocarea pentru firmele de salubritate este şi mai mare. De aceea se asigură că au oameni cât mai bine instruiţi şi dornici de muncă, dar şi de aparatură performantă. La Romprest, de exemplu, unul dintre liderii de piaţă, investiţiile în logistică sunt esenţiale şi an de an îşi reîntregesc flota cu utilaje de ultima generaţie.
Flota Romprest număra în prezent nu mai puţin de 600 de utilaje şi, mai mult decât atât, compania are implementat un sistem in-house de gestionare a propriului parc auto. Pentru eficienţă maximă, spun ei. Câştiga astfel timp pentru mai multe ore petrecute în stradă. Oricum, îi gasim la datorie 24 de ore din 24, 7 zile din 7, 365 de zile pe an.
Pe lânga salubritate, compania mai asigură şi servicii de facility management, arhitectură peisageră, dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, toate prestate la cele mai înalte standarde. Şi tot din grijă pentru mediul înconjurator, compania derulează în mod constant campanii de responsabilizare socială.
Oamenii sunt cheia succesului acestei afaceri româneoti, dar şi strategiile vizionare ale managementului. Toate rezultatele obţinute, alături de indicatorii financiari realizaţi, confirmă şi consolidează poziţia de lider a companiei.
Romprest înregistrează o cifra de afaceri de aproximativ 80 de milioane de euro pe an. Pe parcursul celor 13 ani de activitate, compania a alocat la bugetul statului aproaximativ 100 de milioane de euro, taxe şi impozite, achitate la zi.
Conducerea companiei este de părere că sunt necesare mai multe parteneriate între mediul privat şi institutiile statului prin derularea de proiecte sustenabile in vederea obtinerii de perfermonate economice, totul in beneficiul creşterii calităţii vieţii românilor.