Antena 3 CNN Actualitate Producţia agricolă de anul viitor, aproape compromisă din cauza secetei

Producţia agricolă de anul viitor, aproape compromisă din cauza secetei

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 22:16 24 Noi 2011 Modificat la 22:16 24 Noi 2011
Producţia agricolă de anul viitor, aproape compromisă din cauza secetei
Foto: drpinna.com
România a avut parte anul acesta de o recoltă bogată, doar că din septembrie ploile au ocolit ogoarele ţării, iar asta înseamnă că în acest moment ne confruntăm cu o secetă acută care va afecta producţia pe anul viitor.

Suntem la sfârşitul lunii noiembrie, în prag de iarnă, este frig şi ultimul lucru la care ne-am putea gândi este seceta. Pentru că ploile au întârziat să apară, iar zăpada nu este menţionată în prognozele meteorologilor, toate culturile de toamnă-iarnă suferă din lipsă de apă.

Ultimele ploi serioase au fost în august, iar acest lucru înseamnă că rezerva de apă din sol este din ce în ce mai scăzută, iar râurile au debite foarte mici.

Apa este atât de puţină încât hidrocentralele au probleme. La Porţile de Fier, Dunărea nu mai are putere să pună în funcţiune turbinele pentru a produce electricitate. Vestul, nordul şi sud-estul au primit loviturile cele mai grele, mai ales că deja nu mai vorbim despre terenuri agricole aride, ci de fântâni care au secat, oameni care nu mai au apă de băut.

Lipsa ploilor sau a ninsorilor va continua. Conform Adiministraţiei Naţionale de Meteorologie, până pe 27 noiembrie niciun strop de ploaie nu va uda ogoarele, iar situaţia devine din ce în ce mai gravă.

Pentru lunile următoare prognozele meteorologilor sunt la fel de sumbre, chiar dacă va ploua sau va ninge va fi prea puţin pentru a compensa seceta deja instalată. De la hidrologi veştile sunt la fel de rele, căci râurile vor avea debite scăzute până în ianuarie, cel mai rău va fi pentru jumătatea de vest - Maramureş, Crişana, Banat sau Oltenia.

×
Etichete: seceta ploi zapada Dunare
x close