Antena 3 CNN Actualitate Producătorii şi hipermarketurile s-au pus de acord. Codul de Bune Practici transpus într-un act normativ

Producătorii şi hipermarketurile s-au pus de acord. Codul de Bune Practici transpus într-un act normativ

1 minut de citit Publicat la 22:39 27 Oct 2008 Modificat la 22:39 27 Oct 2008
Producătorii şi hipermarketurile s-au pus de acord. Codul de Bune Practici transpus într-un act normativ
O nouă discuţie pe tema actului normativ care va reglementa relaţia dintre furnizori şi marile lanţuri de magazine a avut loc luni la Ministerul Agriculturii.
Disputa dintre reprezentanţii hypermarketurilor şi producători a fost rezolvată după transpunerea Codului de Bune Practici într-un act normativ. Proiectul va fi elaborat de Ministerul Agriculturii şi va fi trimis spre aprobare în Guvern cel mai probabil sub formă de ordonanţă de urgenţă. Producătorii speră că acest lucru se va întîmpla cît mai repede pentru că în această perioadă sunt negociate contractele cu marile lanţuri de magazine.
Retailerii şi producătorii au stabilit forma finală a Codului de Bune Practici. Taxele de raft, spun ei, erau de fapt bugete de marketing. Portrivit Codului, ele nu vor mai fi impuse producătorilor. Acest lucru nu va duce însă la ieftinirea imediată a alimentelor.
În urma discuţiilor au fost stabilite două variante privind termenele de platã adică perioada în care comerciantul trebuie sã plãteascã furnizorului produsele achiziţionate. Producătorii au propus maxim 20 de zile pentru produsele proaspete şi 45 de zile pentru produsele cu termene de valabilitate mai mare. Iar retailerii au cerut 30 de zile, respectiv 60 de zile. De asemenea, preţul de achiziţie de către comerciant al unui produs va fi compus din preţul unitar net al furnizorului, din care se scade discountul acordat retailerului, se adaugã adaosul comercial al magazinului, costul de transport şi costurile generate de servicii prestate de comerciant şi facturate furnizorului. Reprezentanţii Agrostar contestă iniţiativa unei legi de bune practici pentru că la dezbateri nu au fost invitaţi şi producătorii. El susţine că producătorii au început discuţiile împreună cu retailerii şi procesatorii iar în final au rămas doar cei din urmă. În plus, adoptarea actului normativ dintre comercianţi şi furnizori nu va duce la scãderea preţurilor.
Producătorii susţin că nu ei sunt vinovaţi de creşterea preţurilor. Totodată, ei sunt de părere că dacă ar ajunge la o înţelegere cu hipermarketurile, preţurile în industria agroalimentară ar putea scădea. Analiştii îi contrazic, însă, pe producători.
Potrivit preşedintelui Patronatului Vinului, Ovidiu Gheorghe, problema este că magazinele susţin că au adus comerţul modern în România, lucru care este doar parţial adevărat. "Vina este şi a producătorilor care s-au lansat in a comercializa aceste produse in supermarketuri", a declarat acesta.
Antena 3

×
x close