În apropierea Paştelui, cresc semnificativ vânzările la alimente. Din păcate unii producători fac rabat de la calitate şi păcălesc consumatorii cu produse ieftine, dar care conţin ingrediente dăunătoare sănătăţii. Trebuie să fim atenţi în special când cumpărăm ulei de măsline, cafea, lapte, miere, mezeluri sau carne tocată.
Produsele de lux, cum ar fi somonul sau uleiul de măsline, sunt câteva dintre produsele alimentare cele mai falsificate la ora actuală. Putem depista dacă uleiul de măsline este contrafăcut la prăjire sau la măsurarea PH-ului. Specialiştii spun că la gătit putem diferenţia somonul sălbatic cu un nivel mare de Omega 3, benefic pentru sistemul cardiovascular, de cel de cultură. Când cumpărăm un produs este foarte important să ne uităm pe etichetă. Astfel, ne putem feri de produsele contrafăcute sau de substanţele nocive.
Şi făina din compoziţia pâinii şi a produselor de patiserie poate fi riscantă pentru sănătate dacă nu este integrală. Falsificarea făinii se poate realiza prin amestec cu făina altor cereale sau seminţe amidon din cartofi sau din porumb, amelioratori, emulgatori şi agenţi de oxidare interzişi ori peste doza permisă.