Procurorul Mihaiela Iorga Moraru a vorbit la „Sinteza Zilei” despre revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA, însă spune că acest lucru nu schimbă cu nimic ce i s-a întâmplat.
„Revocarea doamnei Laura Codruța Kovesi nu schimbă nimic în privința a ceea ce mi s-a întâmplat, dar poate fi un nou început. Cred că este un moment al asumării, un moment de la care ar trebui să continue cu recunoașterea greșelilor, cu echilibru și cu profesionalism. Lipsa de asumare a unor greșeli, încercarea de a căuta responsabili în altă parte decât acolo unde se regăsesc nu a condus decât la o vulnerabilizare a statutului procurorului și la i creștere a neîncrederii în justiție. Cred că ar fi păcat să trecem dintr-o extremă în alta, respectiv de la negarea existenței unor abuzuri la o generalizare nemeritată. De aceea cred că e momentul asumării.
N-aș vrea să dau sfaturi noului procuror-șef, dar cred că numai printr-o recunoaștere a ceea ce a constituit o abatere de la legalitate ar merge. Ar trebui să se meargă mai departe luându-se în considerare aceste greșeli”, a spus Mihaiela Iorga Moraru.
Întrebată de ce crede că nu s-a înscris nimeni la șefia DNA, Iorga Moraru spune că „cred că e o mare provocare pentru oricine. Instituția e contestată, sunt foarte multe achitări la care cineva probabil va trebui să dea explicații. Sistemul nu e unul care să-l ajute pe noul procuror-șef.
„Nu cred că există șansa ca DNA să rămână fără șef. Nu are cum să nu se înscrie nimeni”.
Iorga Moraru spune că personal nu ar fi tentată să se înscrie pentru funcția de procuror-șef al DNA.
„Eu nu aș avea cum să mă înscriu. În primul rând, pentru că sunt suspendată din magistratură, dar și dacă nu ar fi existat acest impediment, nu cred că m-aș înscrie pentru că nu mi-a plăcut niciodată funcția de conducere. Nu am vrut management. Meseria mea de procuror era ancheta”, a adăugat Mihaiela Iorga Moraru.
În ceea ce privește modificările la Codul Penal, mai exact răspunderea magistraților, Iorga Moraru a spus „cred că nu e nicio problemă, oricum această răspundere a magistraților exista și până acum. Ține de conștiința fiecăruia”.