Procurorul Ioan Irimie a fost nominalizat la şefia DNA, iar Tiberiu Mihail Niţu pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Ioan Irimie este procuror la Cluj şi s-a ocupat, printre altele, de dosarul Gabriel Bivolaru, dosarul Costeşti şi dosarul Stoeneşti.
La rândul său, Tiberiu Niţu este fost prim-adjunct al procurorului general pe vremea Laurei Codruţa Kovesi. Niţu a închis dosarele Revoluţiei din 1989 fără să găsească nici un vinovat şi, de asemenea, este posesorul unui certificat de revoluţionar ce i-a adus 8.000 mp de teren.
Ministrul Justiţiei a declarat că, după evaluarea candidaturilor depuse pentru cele două funcţii şi a interviurilor susţinute de aceştia, comisia a indicat câte două persoane care au îndeplinit în cea mai mare măsură standardele impuse.
Mona Pivniceru a spus că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie.
Ministrul Justiţiei a adăugat că, în baza acestei liste scurte, a făcut o apreciere proprie a standardelor de evalaure şi a procedurilor, fiind propuşi Tiberiu Niţu ca procuror general al PICCJ şi Ioan Irimie la şefia DNA.
Pentru cele două funcţii au candidat 11 procurori.
Propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, care va da un aviz consultativ.
Decizia finală aparţine preşedintelui României, care poate accepta sau respinge propunerile.
Citeşte şi:
ŞOCANT Procurorii care au vrut să devină şefi au prezentat proiecte manageriale în care au plagiat-o pe Mona Pivniceru