Antena 3 CNN Actualitate Procurorul General Augustin Lazăr, lovitură pentru procurorii anti-Kovesi: Le-a încetat delegările

Procurorul General Augustin Lazăr, lovitură pentru procurorii anti-Kovesi: Le-a încetat delegările

4 minute de citit Publicat la 15:10 04 Iul 2017 Modificat la 15:10 04 Iul 2017
o_1bk5vto7p1dv31drg13gq16m01f9g8.jpg

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi a cerut CSM revocarea din funcție a procurorilor Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş, ca urmare a unor neînţelegeri referitoare la dosarul deschis ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unei înregistrări dintr-o şedinţă a CSM.

Update: Toate solicitările avocaților procurorilor anti-Kovesi au fost respinse.

Update: Procurorul general Augustin Lazăr le-a încetat delegările pe posturile de șefi de servicii celor doi procurori pentru care șefa DNA a făcut cerere de revocare la CSM. Aceștia, la rândul lor, au cerut revocarea procurorului general.

Update: Secția de procurori tranșează scandalul din DNA. Procurorii pe care Laura Codruța Kovesi vrea să-i revoce din funcție au solicitat o amânare pentru a-și putea pregăti apărarea. Surse spun că această cerere nu a fost aprobată și că se va da o decizie astăzi. Membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au decis marţi ca audierea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga să se facă în şedinţă secretă.

La începutul şedinţei, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că referatele trimise la CSM privesc motivele de revocare, dar şi două dosare care se află pe rol, astfel încât a cerut ca şedinţa să nu fie publică, pentru a nu fi devoalate anumite informaţii.

De cealaltă parte, procurorii Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga au cerut ca şedinţa să fie publică.

Secţia pentru procurori a admis cererea Laurei Codruţa Kovesi şi a decis ca audierea să nu fie publică, astfel încât jurnaliştii au părăsit sala de şedinţă.
 

CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară după memoriul făcut de către cei trei procurori anti-Kovesi

Update: Consliliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară după memoriul făcut de către cei trei procurori proscrişi împotriva lui Kovesi.

Şi asta nu e tot. Tot în plenul CSM, Gabriela Baltag i-a propus procurorului general, Augustin Lazăr, ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să preia dosarul înregistrărilor cu Kovesi de la DNA pentru a nu mai fi nicio suspiciune în cazul rezolvării acestuia. Augustin Lazăr a refuzat să preia dosarul. A spus că acesta este de competenţa DNA.

"Mă gândeam, domnule procuror general, dacă nu aţi putea lua în calcul, având în vedere că sunt dispoziţii legale - 325 şi 326 din Cod procedură penală, dacă nu evaluaţi posibilitatea preluării anchetei penale, în baza competenţelor pe care dumneavoastră le aveţi în cadrul Parchetului General, pentru a nu fi afectată şi fără a nu se crea niciun fel de aparenţă de lipsă de echitate", a spus Gabriela Baltag, în cadrul şedinţei plenului CSM.

La rândul său, Augustin Lazăr a precizat că este o anchetă de competenţa DNA. "Este o anchetă de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dacă procurorul general personal ar face ancheta, cine ar face controlul de legalitate?", a arătat Lazăr.

Update: Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis, în unanimitate, să îi audieze marţi, în plen, pe procurorii DNA Doru Ţuluş, Mihaiela Moraru Iorga şi Nicolae Marin.

Update: Este scandal în CSM pe tema audierilor procurorilor anti-Kovesi. Procurorul general Augustin Lazăr a refuzat audierea acestora în plen.

Laura Codruța Kovesi: „Nu îmi dau nicio demisie, nu am motiv”

Update: Laura Codruța Kovesi a ajuns la CSM: „Nu este vorba de niciun conflict. Am cerut un aviz consultativ, în vederea revocării a doi procurori. Nu vreau să fac niciun comentariu. Este o procedură în curs. Nu este nicio tensiune, activitatea se desfăşoară normal. Sunt peste 160 de procurori în DNA, aici vorbim de propunerea de revocare a doi procurori din DNA", a afirmat Kovesi.

Întrebată dacă îşi va da demisia din funcţie, aceasta a negat, spunând că nu are motive. "Nu, nu îmi dau nicio demisie, nu am motive", a susţinut şefa DNA.

„Motivele revocării au fost făcute într-un referat scris pe care l-am înaintat la CSM”, a mai spus Kovesi.

Update: Procurorii DNA Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga au ajuns, marţi dimineaţa, la sediul CSM, acolo unde va fi luată în discuţie solicitarea Laurei Codruţa Kovesi de revocare a celor doi. În cerere se susţine că Mihaela Iorga nu a înregistrat un denunţ, iar Doru Ţuluş e suspectat de incompatibilitate.

Știre inițială: Se anunță o zi decisivă pentru șefa DNA Laura Codruța Kovesi. Scandalul intern din DNA ar putea fi tranșat chiar astăzi în plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorii Doru Ţuluş, Mihaela Iorga Moraru şi Marin Nicolae le-au trimis un memoriu judecătorilor CSM prin care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor după ce s-a solicitat acest lucru în dosarul privind înregistrările.

Procurorii Ţuluş, Iorga şi Nicolae cer sprijinul CSM în conflictul cu Laura Codruţa Kovesi. Numărul celor care vor să plece din DNA a ajuns la opt. Şefa DNA a cerut revocarea pentru doi dintre ei

"Având în vedere calitatea de garant al independenţei şi imparţialităţii magistraţilor pe care o reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii, ne adresăm dumneavoastră într-un demers legitim de apărare a statutului magistratului întrucât testarea poligraf a unui magistrat poate deveni o practică de natură a aduce grave prejudicii independenţei magistratului, fie el procuror sau judecător. Atragem atenţia asupra faptului că odată cu acest precedent se va deschide calea spre vulnerabilizarea magistraţilor", se arată în memoriul trimis de cei trei procurori către judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Procurorii spun că practic în orice situaţie în care o persoană de rea-credinţă face un denunţ la adresa unui magistrat, acesta ar putea fi testat poligraf, iar refuzul de a se supune acestei testări ar putea fi considerat ca o recunoaştere a vinovăţiei sau ca o dovadă indirectă de vinovăţie.

De cealaltă parte, și șefa DNA Laura Codruța Kovesi a cerut CSM revocarea din funcție a procurorilor Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş, ca urmare a unor neînţelegeri referitoare la dosarul deschis ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unei înregistrări dintr-o şedinţă a CSM.

×
x close