Elena Udrea și Alina Bica sunt fără scăpare.
Există un singur lucru care le poate salva, după cum explică, în exclusivitate pentru Antena 3, procuroarea-șefă a Biroului Extrădări din Costa Rica, Laura Monge.
Citește și: Momente de bucurie maximă pentru Elena Udrea în Costa Rica. Corespondență de ultimă oră
"Am cerut să primim un mandat de reținere cu scopul extrădării prin intermediul căilor diplomatice ca să acționăm pentru executarea lui. Și deci, acest mandat a ajuns pe căi diplomatice.
Cu toate acestea, de când am aflat în Costa Rica vestea că existau două persoane de naționalitate română fugite de justiție, Biroul de consiliere tehnică și relații internaționale a Procuraturii Generale a Republicii Costa Rica, imediat a contactat pe omologii lor din România pentru a verifica dacă într-adevăr s-a emis mandat de arestare cu scop de extrădare și a solicitat Interpolului din Costa Rica să verifice toate subiectele legate de sesizări (alerte) și procedurile corespunzătoare de reținere internațională.
După ce autoritățile din România au trimis prin căile diplomatice corespunzătoare cererea, poliția din Costa Rica și Interpolul în colaborare cu ADIS le-au reținut pe cele două românce", a spus Laura Monge.
Potrivit procurorului-șef, documentele de arestare au ajuns pe 30 iulie 2018 la Ambasada Costa Rica din Mexic.
"De acolo, s-a continuat procedura diplomatică și am înțeles că în august s-au primit documentele la Judecătoria Penală, care se ocupă de realizarea procedurilor corespunzătoare.
Laura Monge spune că nu extistă un termen anume în care să se facă extrădarea.
Citește și: Interviu exclusiv cu românul care le-a ajutat pe Udrea și pe Bica în Costa Rica
"Legea extrădării vorbește de un termen pe care îl au autoritățile române ca să prezinte cererea, dar în acest caz România le-a prezentat, ceea ce face ca timpul să fie și mai scurt". spune procurorul-șef.
Laura Monge afirmă că Elena Udrea și Alina Bica ar putea să ceară azil politic, deși ceea ce se cere de obicei este refugiu, și că în ultimii 10 ani nu a existat vreo solicitare de acest gen.
Potrivit acesteia, cazuistica pe tema extrădării poate dura în medie între 6 și 8 luni, dar la fel de bine pot fi cazuri care se se pot întinde pe perioade mai lungi de timp.