Procurorii DNA au cerut, luni, completului de judecători ai instanţei supreme să-l condamne pe fostul senator Cătălin Voicu la nouă ani de închisoare cu executare şi pe fostul judecător Florin Costiniu, la şase ani de închisoare cu executare.
Fostul senator PSD Cătălin Voicu, acuzat de trafic de influenţă, nu s-a prezentat luni la ultimul termen din dosar, avocaţii acestuia susţinând că fostul social-democrat este internat în spital.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, dr. Bogdan Opriţa, a declarat că Voicu nu este internat în unitatea medicală, potrivit Mediafax.
Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic sunt condamnaţi în dosarul de corupţie la pedepse cu închisoarea, cu executare sau cu suspendare.
Procurorul DNA a susţinut că Voicu trebuie condamnat la o pedeapsă mai aspră pentru modul în care a făcut faptele, având în vedere şi funcţia pe care acesta a avut-o, pentru atitudinea nesinceră şi modul disimulat şi conspirat în care a acţionat. Totodată, procurorul a arătat că Voicu a încercat influenţarea unui martor.
În cazul fostului judecător Florin Costiniu, procurorul DNA a cerut condamnarea la şase ani de închisoare cu executare, pentru că a primejduit prestigiul justiţiei. El a precizat că pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare dispusă de instanţa de fond în cazul lui Costiniu este o condamnare prea blândă.
Înainte de pledoariile finale, avocaţii lui Cătălin Voicu au cerut instanţei să amâne judecarea cauzei pe motiv că acesta ar fi internat, luni, la Spitalul Floreasca, din cauza unor probleme cardiace.
Voicu urma să execute pedeapsa cea mai mare, de cinci ani, din care judecătorii au scăzut perioada în care a stat în arest preventiv, din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.
Instanţa arăta, în motivarea deciziei din 1 iunie, că senatorul Cătălin Voicu s-a folosit de calităţile sale de înalt demnitar al statului şi de influenţa pe care o avea în exercitarea acestei funcţii, angrenând în activităţile infracţionale magistraţi, poliţişti şi funcţionari, cărora le cerea soluţii favorabile la instanţe sau la urmărire penală.
Costel Căşuneanu a scăpat de închisoare fiindcă a cooperat cu anchetatorii, iar prin declaraţiile complete pe care le-a dat procurorilor şi judecătorilor a contribuit la aflarea adevărului şi la justa soluţionare a cauzei, demascând limbajul disimulat al senatorului Voicu, a mai arătat instanţa supremă.