Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut 30 din cei 31 de poliţişti de la secţiile 1 şi 3 şi cer, miercuri, Tribunalului Bucureşti arestarea lor preventivă pentru 29 de zile, informează
Mediafax. Poliţiştii sunt acuzaţi de luare de mită, complicitate la prostituţie şi la proxenetism, lipsire de libertate sau tortură .
În urma audierilor care au avut loc la Direcţia Generală Anticorupţie, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au emis ordonanţe de reţinere pentru 30 de poliţişti de la secţiile 1 şi 3 din Capitală.
Aceştia vor fi duşi miercuri la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Parchetul Tribunalului Bucureşti a anunţat, marţi, în urma percheziţiilor la secţiile 1 şi 3 de Poliţie, că procurorii cercetează, din 6 ianuarie, 31 de agenţi de poliţie, pentru luare de mită, abuz în serviciu, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură.
Poliţiştii de la secţiile 1 şi 3 sunt acuzaţi că luau mită individual sau împreună cu unul sau doi colegi, de la şoferi contravenienţi, dar şi de la proxeneţi şi prostituate, iar în unele situaţii, la sfârşitul turei împărţeau banii obţinuţi, sumele fiind cuprinse între 50 şi 600 de lei.
Astfel, unii dintre cei 31 de poliţişti surprindeau femei care practicau prostituţia şi le percepeau taxe de protecţie, pentru a nu constata faptele şi pentru a nu le sancţiona, a precizat Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) într-un comunicat de presă.
Poliţiştii nu acţionau ca o grupare, ci individual, pe tură, împreună cu unul sau doi colegi. O parte dintre poliţişti îi cunoşteau pe proxeneţii şi pe prostituatele din circumscripţia secţiei de poliţie şi primeau bani de la aceştia "pentru a nu întocmi actele constatatoate", a declarat procurorul de caz Bogdan Staicu.
Potrivit acestuia, unii dintre cei 31 de poliţişti au supus o femeie care practica prostituţia la violenţe fizice şi psihice, ţinând-o încătuşată "câteva minute" în secţia de poliţie. Femeia a fost ţinută o noapte întreagă în secţia de poliţie, fără să i se permită să beneficieze de prezenţa unui avocat, fiind eliberată după şase ore.
Un alt mod de operare a poliţiştilor era să identifice şi să selecteze anumite maşini, pe care le opreau, le aduceau la cunoştinţă şoferilor că au încălcat legea, apoi, prin expresii precum "acum mingea e la dumneavoastră" sau "mergeţi la maşină şi gândiţi-vă la situaţia dumneavoastră" îi determinau să le dea bani, a mai spus Bogdan Staicu.
După primirea banilor sau la sfârşitul turei, în unele situaţii agenţii împărţeau între ei banii astfel obţinuţi, iar sumele erau cuprinse între 50 şi 600 de lei.