Antena 3 CNN Actualitate Procesul lui Omar Hayssam s-a încheiat. Dosarul a rămas "în pronunţare"

Procesul lui Omar Hayssam s-a încheiat. Dosarul a rămas "în pronunţare"

2 minute de citit Publicat la 17:20 18 Feb 2008 Modificat la 17:20 18 Feb 2008
Procesul lui Omar Hayssam s-a încheiat. Dosarul a rămas "în pronunţare"
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas în pronunţare, luni, în dosarul privind recursul lui Omar Hayssam la decizia Curţii de Apel Bucureşti, prin care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru fapte de terorism. Avocaţii sirianului Omar Hayssam au cerut casarea sentinţei Curţii de Apel şi trimiterea cauzei spre rejudecare, invocând faptul că la procesul pe fond nu au fost administrate 24 de probe cerute de apărare. Unul din avocaţii lui Hayssam, Alice Drăghici, a cerut, în cazul în care nu se acceptă rejudecarea cauzei, să fie schimbată încadrarea juridică a clientului său.

Ion Cazacu, celălalt avocat al lui Hayssam, a criticat prestaţia profesională a judecătoarei de la Curtea de Apel, Sofica Dumitraşcu, care a decis, pe fond, condamnarea lui Hayssam, spunând că aceasta nu avea experienţa de viaţă şi experienţa profesională necesară pentru judecarea acestui caz. ?Judecătoarea de fond a venit direct din avocatură, am cunoscut-o personal când era stagiară, decizia ei este cel puţin îndoielnică?, a afirmat Ion Cazacu. ?Nu spunem că Omar Hayssam este nevinovat, ci doar că a fost subiectul unui proces departe de respectarea drepturilor omului şi de ceea ce înseamnă un proces corect?, a completat Alice Drăghici.

Avocaţii au mai invocat faptul că întreaga acuzare a fost întemeiată pe declaraţiile lui Mohamad Munaf, date în condiţii de presiune, declaraţii pe care ulterior acesta şi le-ar fi retras. ?Munaf a fost subiectul unei înşelătorii a procurorilor români, a fost folosit ca troc pentru condamnarea lui Hayssam: i s-a promis că va fi consul onorific al Irakului în România pentru a afirma despre Omar Hayssam că este agent străin şi alte aberaţii?, au completat avocaţii.

Procurorul de şedinţă a cerut respingerea recursului lui Hayssam Apărătorii lui Ovidiu Ohanesian şi Sorin Mişcoci, doi dintre ziariştii români răpiţi în Irak, au fost de acord cu opinia procurorului, invocând suferinţele pe care clienţii lor le-au îndurat. La termenul de luni, judecătorii au respins şi două excepţii de neconstituţionalitate invocate de apărătorii lui Hayssam Magistraţii Înaltei Curţi au amânat la ultimul termen, la cererea avocaţilor, judecarea recursului lui Omar Hayssam.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat, pe 13 iunie, pe omul de afaceri sirian Omar Hayssam la 20 de ani de închisoare, pentru fapte de terorism, respectiv pentru punerea la cale a răpirii celor trei jurnalişti români în Irak. Omar Hayssam a fost, de asemenea, condamnat la 15 ani de închisoare pentru fapte prevăzute de Legea 535/2004, omul de afaceri urmând să efectueze pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de 20 de ani de închisoare şi 10 ani interzicerea unor drepturi, după efectuarea detenţiei. Instanţa a decis ca Omar Hayssam să plătească câte două milioane de euro daune morale ziariştilor Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion şi Sorin Mişcoci.

Rompres

×
x close