Antena 3 CNN Actualitate Procesul lui Gheorghe Ursu se rejudecă. ICCJ a anulat sentinţa de achitare a celor acuzaţi de uciderea acestuia

Procesul lui Gheorghe Ursu se rejudecă. ICCJ a anulat sentinţa de achitare a celor acuzaţi de uciderea acestuia

G.A.
2 minute de citit Publicat la 15:53 12 Dec 2024 Modificat la 17:21 12 Dec 2024
un barbat in poza alb negru
Dosarul asasinării disidentului anti-comunist Gheorghe Ursu se va rejudeca după ce Curtea Supremă a admis cererea extraordinară de revizuire formulată de fiul său, Andrei Ursu, și de procurorii din Parchetul general

Dosarul asasinării disidentului anti-comunist Gheorghe Ursu se va rejudeca după ce Curtea Supremă a admis cererea extraordinară de revizuire formulată de fiul său, Andrei Ursu, și de procurorii din Parchetul general, potrivit portalului instanței.

În 2019 Curtea de Apel București îi achitase pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, acuzați că l-au ucis în bătaie pe inginerul Gheorghe Ursu.

Comunicatul Parchetului general arată: "Procurorii au apreciat că rezultă date și împrejurări noi care nu au fost avute în vedere la soluționarea cauzei și care pot conduce la o soluție diametral opusă celei pronunțate, solicitând Curții de Apel București admiterea cererii de revizuire, anularea hotărârii atacate și, rejudecând, condamnarea a doi dintre inculpați și încetarea procesului penal față de cel de-al treilea (decedat în timpul judecății) pentru săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase".

Astfel ICCJ a decis că "Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi de părţile civile Ursu Ştefan Olga şi Ursu Andrei Horia împotriva sentinţei penale nr. 92/F din data de 09 mai 2024, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a II-a penală. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi rejudecând: În temeiul art. 453 alin. (1) lit.a) din Codul de procedură penală, admite în principiu cererile de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi de părţile civile Ursu Ştefan Olga şi Ursu Andrei Horia împotriva sentinţei penale nr. 196/F/17.10.2019 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală, definitivă prin decizia penală nr. 238/A/27.07.2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală şi trimite cauza Curţii de Apel Bucureşti în vederea rejudecării cauzei în condiţiile art. 461 din Codul de procedură penală".

Decizia este definitivă.

Această decizie are loc după ce în septembrie şi octombrie 2023, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a trimis Parchetului general "înscrisuri conținând date și informații, însoțite de detalii tehnice apreciate ca absolut relevante și necesare înțelegerii datelor prezentate, referitoare la fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care dovedesc represiunea exercitată de Securitate și calitatea de disident a victimei Gheorghe Ursu."

Gorghiu: Adevărul despre crimele comunismului trebuie cunoscut

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a transmis, joi, după ce Instanţa supremă a decis rejudecarea dosarului disidentului Gheorghe Ursu, că adevărul despre crimele comunismului trebuie cunoscut, altfel ideologiile politice extremiste îşi vor face mereu loc în spaţiul public.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a admis astăzi apelul PÎCCJ în dosarul disidentului anti-comunist Gheorghe Ursu şi a dispus rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Bucureşti. Mă bucur că am trăit să văd o asemenea reparaţie chiar şi parţială! Sper în una completă după rejudecare! Mulţumesc procurorilor că au făcut toate demersurile în acest an şi justiţiei că în decembrie 2024 suntem mai aproape de un deznodământ conform adevărului istoric", a scris Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului reprezintă "valori fundamentale" ale României democratice de astăzi.

"Adevărul despre crimele comunismului trebuie cunoscut, altfel ideologiile politice extremiste îşi vor face mereu loc în spaţiul public", subliniază Gorghiu.

×
Parteneri
x close